Amnesty International – konieczna jest zmiana definicji gwałtu w Polsce

Prawo, które obowiązuje w Polsce, uznaje, że do gwałtu dochodzi wtedy, gdy występuje przemoc. Ta definicja wyklucza m.in. gwałty w sytuacjach, w których brak zgody nie został wyrażony ze względu na strach czy „obowiązek” w stałych związkach. Dlatego Amnesty International rozpoczyna kampanię „Tak to miłość” która ma doprowadzić do zmiany definicji gwałtu w polskim prawie, aby lepiej chronić kobiety.

Co dwudziesta kobieta w Polsce doświadczyła gwałtu, a co najmniej co trzecia doświadczyła niechcianych zachowań seksualnych. Tylko 10% z nich zwróciło się z tym na policję. Jednak w sytuacji gwałtu sprawiedliwości mogą domagać się tylko osoby, które wyraziły głośny i stanowczy sprzeciw.

Seks bez zgody to gwałt

– Polskie prawo nie chroni ofiar przemocy seksualnej w wystarczającym stopniu. Obecnie zgodnie z przepisami, karze podlega osoba, która groźbą bezprawną lub podstępem doprowadza inną osobę do obcowania płciowego. Osoba zaatakowana musi „stawiać czynny i nieprzerwany opór”, „manifestować swój brak zgody przez głośne protesty, prośbę lub krzyk” zaś „opór ma być rzeczywisty, a nie pozorny”. Jednak nie zawsze jest to możliwe – podkreśla Mikołaj Czerwiński z Amnesty International, koordynator ds. równego traktowania.

– Takie rozwiązania prawne są niezgodne z międzynarodowymi standardami praw człowieka, takimi jak Konwencja Stambulska, którą Polska podpisała i ratyfikowała – dodaje.

Tak to miłość

Amnesty International rozpoczyna kampanię „Tak to miłość”, która wzywa do zmiany definicji gwałtu w treści treści Artykułu 197 kodeksu karnego i uznania za gwałt każdego aktu seksualnego bez zgody drugiej strony, bez względu na to czy spotkał się on z głośnym i stanowczym oporem. Kampania ma również na celu zmianę świadomości młodych osób, by wiedziały one, że warto rozmawiać o seksie i że pytanie o zgodę powinno być częścią tej rozmowy.

– Chcemy zmienić sposób postrzegania gwałtu w Polsce. Definicja gwałtu oparta na braku zgody, nie zaś na oporze funkcjonuje na przykład w takich krajach jak Wielka Brytania, Niemcy, Szwecja czy Belgia – zauważa Mikołaj Czerwiński z Amnesty International.

Prawo do autonomii seksualnej, integralności cielesnej, godności i życia wolnego od gwałtu są prawami człowieka i jako takie powinny być chronione

– dodaje.

Dowiedz się więcej na stronie kampanii TAK to miłość!>>>

Wyświetl ten post na Instagramie.

TAK to miłość!💑👩‍❤️‍👩👨‍❤️‍👨 Ruszyliśmy z kampania na temat zgody na seks. To Ty wybierasz z kim chcesz być blisko i to jest oczywiste. Drugą oczywistością jest to, że seks jest fajny wtedy, kiedy wzajemnie się na niego zgadzamy😍. Bez względu na to, czy chcesz intymności z osobą, którą znasz krótko, czy z którą jesteś w związku. Pytanie o seks nie musi zepsuć tego wyjątkowego „momentu”. Atmosfera czy moment nie są też tak ważne jak poczucie bezpieczeństwa w sytuacjach intymnych, do którego wszyscy mamy prawo. Nie wszyscy tak samo wyrażamy chęć, czy przyzwolenie. Dlatego żeby mieć pewność, że druga osoba chce tego co Ty, zapytaj o seks. Zapytaj o zgodę. TAK to miłość. 💏👩‍❤️‍💋‍👩👨‍❤️‍💋‍👨 Dlaczego to takie ważne? Prawo, które obowiązuje w Polsce, uznaje, że do gwałtu dochodzi wtedy, gdy występuje przemoc, a sprawiedliwości może szukać tylko osoba, która wyraziła w tej sytuacji głośny i wyraźny sprzeciw. Ta definicja wyklucza m.in. gwałty w sytuacjach w których brak zgody nie został wyrażony ze względu na strach, czy przemoc w formalnych związkach, w których pytanie o zgodę może wydawać się niepotrzebne. Pokaż, że pytasz o zgodę! Użyj hasztaga kampanii #TAKtomiłość💖 w swoich postach i stories. Wejdż na nasz stronę i podpisz petycję polskich władz, aby zmieniono definicję gwałtu tak, by seks bez zgody uznawany był za gwałt. Link w BIO!✌️ #taktomiłisc #yeasmeanslove #zapytajozgodę #letstalkaboutyes #miłość #seks #sex #amnestyinternational #amnestyaction #Poland #Polska

Post udostępniony przez Amnesty Polska (@amnesty_international_polska)

TAK to miłość!

Powiązany temat