Przekaż

podatku
PRZEKAŻ 1% NA OCHRONĘ PRZED PRZEMOCĄ SEKSUALNĄ!

- Broń praw kobiet w Polsce.
- Sprzeciw się przemocy seksualnej.
- Walcz z nami!

Amnesty International na 16. Millennium Docs Against Gravity Film Festival

Już od 10 maja na wszystkich fanów kina dokumentalnego czekają nowe tytuły, projekcje i spotkania w Warszawie, Gdyni, Bydgoszczy, Wrocławiu, Lublinie i Katowicach. Na 16. Millenium Docs Against Gravity Film Festival nie zabraknie nagrody Amnesty International za najlepszy film o prawach człowieka i dodatkowych wydarzeń, na które zapraszamy już teraz!

Nagrodę Amnesty International na festiwalu Millennium Docs Against Gravity otrzyma film, który w ocenie jury najbardziej przyczynił się do wspierania procesu zmiany i budowania świadomości na temat praw człowieka. Zwycięski tytuł wybierze jury w składzie:

Paweł Łoziński – reżyser filmów dokumentalnych;
Jakub Majmurek – publicysta, krytyk filmowy;
Draginja Nadaždin – dyrektorka Amnesty International w Polsce.

Sprawdź listę filmów konkursowych na stronie festiwalu>>>

Zbrodniarz wojenny bohaterem narodowym?

W niedzielę 12 maja po filmie „Proces Ratko Mladicia” zapraszamy na debatę „Zbrodniarz wojenny bohaterem narodowym. Jak walczyć z bezkarnością?” [Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN, ul. Anielewicza 6, Warszawa]. Projekcja filmu rozpocznie się o godzinie 16:00.

Film pokazuje dwie strony konfliktu podczas wojny w Bośni i Hercegowinie w latach 1992-1995, opowiadając historie ofiar i świadków dokonanych zbrodni, ale także zwolenników Ratka Mladicia, dowódcy Sił Zbrojnych bośniackich Serbów, uznanego przez Międzynarodowy Trybunał Karny dla byłej Jugosławii odpowiedzialnym m.in. za zbrodnię ludobójstwa w Srebrenicy.

Jak działają międzynarodowe mechanizmy i czy możemy mieć pewność, że ściganie sprawców zbrodni jest skuteczne? Jakie są konsekwencje dla lokalnych społeczności dotkniętych tragediami? Kim są bohaterowie narodowi i czy zawsze ich ocena może być jednoznaczna?

W debacie wezmą udział:

Alan Tieger – prawnik, prokurator. W latach 1994-1996 pracował w Międzynarodowym Trybunale Karnym dla byłej Jugosławii. W 2001 r. pełnił funkcję prokuratora w procesie Ratka Mladicia;
Henry Singer Rob Miller – reżyserzy i producenci filmu.

Debatę poprowadzi Draginja Nadaždin.

Więcej informacji na stronie wydarzenia na Facebooku>>>

Cywile w Syrii muszą być chronieni!

Powiązany temat

Inwigilacja prowadzona przez Facebooka i Google’a to bezprecedensowe zagrożenie dla praw człowieka – raport Amnesty International

Powiązany temat

Turcja: Nielegalne deportacje Syryjczyków do tzw. „bezpiecznej strefy”