Amnesty International na 9. Gdańsk DocFilm Festival – Amnesty International

Amnesty International na 9. Gdańsk DocFilm Festival

W dniach 04-08 maja odbędzie się 9. Gdańsk Doc Film Festival - międzynarodowy festiwal filmów dokumentalnych. Goście festiwalu będą mieli również okazję spotkać się z Amnesty International.

9.edycja_Gdansk_DocFilm_FestivalWolontariusze Amnesty International będą prowadzili akcję na rzecz białoruskich opozycjonistów. Każdy z gości festiwalu będzie mógł się podpisać pod petycją wzywającą prezydenta Aleksandra Łukaszenkę o zaprzestanie represji. Natomiast w niedzielę 8 maja , o godz. 11.30 odbędzie się spotkanie, na którym działacze Amnesty International z Gdańska przybliżą działalność ruchu i tematy ochrony praw człowieka, również związane z przewodnim tematem festiwalu -Godnosć i praca-.
Na obecną edycję festiwalu napłynęło ponad 230 filmów z 34 krajów, z 6 kontynentów, z których do konkursu dziewiątej edycji GDFF, zakwalifikowało się 36 filmów. Projekcje konkursowe oraz liczne pokazy specjalne odbędą się w kinach Neptun i Kameralne w Gdańsku, przy ul. Długiej 57.

Cena biletu na jeden dzień wynosi 8 zł. Karnet na cały Festiwal – 30 zł. Przewodniczącym Jury jest francuski reżyser Jean Gabriel Periot. W Jury znaleźli się również prof. Alexis Krasilovsky ze Stanów Zjednoczonych oraz Krzysztof Ptak. Potwierdzony jest udział gości z Polski, ale także z innych krajów, m.in z Islandii, Szwajcarii i Słowacji.

Filmy konkursowe 9. Gdańsk Doc Film Festival (Godność i Praca / Dignity & Work) będą prezentowane w 6 blokach tematycznych, podczas międzynarodowego festiwalu filmów dokumentalnych w Gdańsku, w kinie Neptun, w dniach 04-08 maja 2011.

Więcej informacji na  www.gdanskdocfilm.pl

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity

Powiązany temat

Izrael/OTP: Rośnie liczba bezprawnych zabójstw i innych przestępstw. Apartheid Izraela wobec Palestyńczyków musi się skończyć