Amnesty International na HumanDoc Film Festival – Amnesty International

Amnesty International na HumanDoc Film Festival

Amnesty International patronuje festiwalowi HumanDOC. 25 października o godz. 16.00 w warszawskiej Kinotece pokazany zostanie film o Amnesty International - "Kiedy wszyscy będą wolni!" - a po filmie odbędzie się spotkanie z polskimi działaczami ruchu. Wstęp wolny.

Przez cztery dni (25-28.10.2012) w salach kinowych Kinoteki PKiN w Warszawie, a przez miesiąc na platformie filmowej IPLEX.PL będzie można obejrzeć kilkadziesiąt filmów tworzących jedyny w swoim rodzaju obraz Globalnego Południa: Afryki, Ameryki Południowej, Azji i Oceanii, krajów postsowieckich.

Festiwal HumanDOC jest nowym wydarzeniem w całej Europie Środkowo-Wschodniej. To połączenie kina dokumentalnego na najwyższym światowym poziomie oraz debat i dyskusji na tematy globalne. Festiwal prezentuje filmy niebanalne, pełne pasji i emocji, które uwrażliwiają na niesprawiedliwość społeczną i inspirują do działania.

Filmy, które inspirują do myślenia i pozwolą odkryć świat na nowo!

Filmy Festiwalu HumanDOC to prawdziwe perełki filmów dokumentalnych, krótko- i długometrażowych, pokazujących globalne współzależności, problemy i wyzwania. Już 25 października odbędzie się uroczysta gala otwarcia festiwalu, na której zobaczymy pokaz filmu “Portret rodzinny w czerni i bieli” w reżyserii Julii Ivanovej, produkcję kanadyjską, którą zapowie jeden z przedstawicieli Ambasady Kanady w RP.

Tegoroczna oferta programowa jest niezwykle bogata: obejmuje zarówno produkcje amerykańskie, kanadyjskie i europejskie, jak i filmy rodzimych twórców, zarówno uznanych już na arenie międzynarodowej takich jak Jerzy Śladkowski czy młodych, utalentowanych reżyserów takich jak Kacper Czubak.  Festiwal nie ogranicza się tylko do jednego aspektu pomocy rozwojowej: festiwalowe filmy zabiorą nas w świat afgańskiej popkultury (“Afgański idol”), wśród której postępuje demokratyzacja społeczeństwa; sprawdzimy, czy amerykański sen o samochodzie elektrycznym jest tylko iluzją (“Zemsta elektrycznego samochodu”), a razem z reżyserem Orem Shlomim (“Planeat”) zastanowimy się, czy nasza dieta ma znaczenie dla przyszłości naszej planety.

Przyjdź, zobacz, zainspiruj się!

Festiwal HumanDOC to dużo więcej niż filmy. To również debaty i dyskusje z autorami filmów czy ekspertami zajmującymi się globalnym rozwojem. W tym roku odbędzie się spotkanie z działaczami polskiego oddziału Amnesty International, debata na temat pomocy rozwojowej dla państw afrykańskich z udziałem ekspertów z Uniwersytetu Warszawskiego oraz warsztaty mistrzowskie z reżyserem i reporterem wojennym Marcinem Mamoniem.

Nagrody !

Festiwal HumanDOC zwieńczy uroczysta gala wręczenia nagród w sali nr 2 warszawskiej Kinoteki. Nagrody filmowe zostaną wręczone w kategorii Grand Prix dla najlepszego filmu zagranicznego oraz Grand Prix dla najlepszego filmu polskiego.

Dołącz do wydarzenia Amnesty International na HumanDoc na facebooku.

Szczegółowy program na: www.humandoc.pl

Powiązany temat

„Byliśmy traktowani jak przestępcy” – historie represji wobec polskich aktywistów_ek LGBTI w nowym raporcie Amnesty International

1991