Amnesty International na Off Festival!! – Amnesty International

Amnesty International na Off Festival!!

Nie zabrakło także działań aktywnych – chętni mogli się sprawdzić z wiedzy o AI i prawach człowieka rozwiązując krótki test.
Przez cały czas trwania Targów obywał sie także happening polegający na malowaniu kredą po chodniku różnych symboli, faktów, statystyk oraz krótkich haseł związanych z AI i prawami człowieka. Włączyć się mógł każdy malując swoje skojarzenia z wolnością i prawami człowieka. Ta prosta czynność miała swoją symbolikę – ścierające się malowidła, po których chodzili ludzie, zilustrowała fakt, że o pewnych wydarzeniach jest głośno, kiedy są prezentowane w mediach, natomiast później zainteresowanie wygasa, gdyż pojawiają się nowe tematy. AI natomiast cały czas monitoruje sytuację praw człowieka na całym świecie i podejmuje działania, mające na celu poprawę sytucji praw człowieka.
Zbieraliśmy także podpisy pod petycją w sprawie uwolnienia więźniów sumienia, a do naszego stoiska zawitał na chwilę Jerzy Buzek.