Amnesty International na OFIP 2014 – Amnesty International

Amnesty International na OFIP 2014

Ogólnopolskie Forum Inicjatyw Pozarządowych to największe w Polsce spotkanie ludzi zaangażowanych w działalność obywatelską. Amnesty International weźmie udział w Pikniku i w Forum Inicjatyw Pozarządowych.<br /> <br />

VII Ogólnopolskie Forum Inicjatyw Pozarządowych odbywa się w dniach 8 – 15 września 2014 r. w Warszawie. Wiodącym wydarzeniem VII OFIP-u jest Forum (14-15 września 2014 r. na Uniwersytecie Warszawskim). Towarzyszy mu Piknik Inicjatyw Obywatelskich (14 września 2014 r.) na Krakowskim Przedmieściu.
Forum jest okazją do przyjrzenia się rozwojowi aktywności obywatelskiej w Polsce w ostatnich 25 latach. Zapraszamy szczególnie na sesję “Przejrzystość polskich organizacji pozarządowych i zaufanie społeczne. Dlaczego potrzebujemy standardu?”, gdzie razem z przyjaciółmi z Greenpeace, Stowarzyszaenia SOS – Wioski Dziecięce i WWF, zaprezentujemy standard przejrzystości stworzony przez nas i zaprosimy inne polskie organizacje do dołączenia do tej inicjatywy.
Podczas Pikniku Inicjatyw Obywatelskich (14 września) na Krakowskim Przedmieściu w godzinach 11.00 – 17.00 stanie 90 namiotów organizacji. Będzie można uczestniczyć w malowaniu równościowego graffiti z Darkiem Paczkowskim i Fundacją Klamra, zrobić sobie zdjęcie w łóżku do kalendarza akcji “Nie czytasz? Nie idę z tobą do łóżka!”, wziąć udział w warsztatach antydyskryminacyjnych.
Amnesty International pojawi się z dwiema kampaniami: “Stop Torturom” oraz “S.O.S. Europo!”. Każdy kto przyjdzie na piknik w pierwszej kampanii będzie mógł domagać się sprawiedliwości dla ofiar tortur w różnych krajach świata, natomiast w drugiej kampanii będzie mógł wziąć w obronę migrantów i uchodźców, których prawa są łamane na granicach Europy. Każdy będzie mógł się również dowiedzieć jak nie wiele trzeba, aby zostać Obrońcą Praw Człowieka.
Więcej informacji na stronie OFIP 2014 >>>

Powiązany temat

Maraton Pisania Listów 2022 w obronie prawa do pokojowego protestu – rusza największa na świecie akcja na rzecz praw człowieka

Powiązany temat

Tortury w tajnym więzieniu CIA w Starych Kiejkutach – Polacy, nic się nie stało!

Kara za wsparcie osoby w potrzebie. Uwagi prawne do sprawy Justyny Wydrzyńskiej