Amnesty International na Paradzie Równości w Warszawie – Amnesty International

Amnesty International na Paradzie Równości w Warszawie

Warszawska Parada Równości, organizowana jest od 2001 roku. W tym roku pod hasłem -40 lat równości, 20 lat wolności!- uczestnicy będą domagali się realizacji postulatów, takich jak możliwość rejestracji związku homoseksualnego, brak przyzwolenia na mowę nienawiści w stosunku do lesbijek i gejów oraz rzetelną edukację w szkołach ma temat osób LGBT (lesbijki, geje, biseksualiści oraz osoby transgenderowe).
Amnesty International od wielu lat walczy o prawa osób LGBT. Domaga się dekryminalizacji homoseksualizmu tam, gdzie wciąż jest zakazany. Oznacza to postulat zniesienia lub zmiany wszystkich praw, które mogą prowadzić do dyskryminacji lub karania wyłącznie za orientację lub tożsamość seksualną. Domaga się również uwolnienia wszystkich więźniów sumienia pozbawionych wolności ze względu orientację seksualną.
Według danych Amnesty International, homoseksualizm jest karany w około 80. krajach, w tym co najmniej pięciu (Iran, Arabia Saudyjska, Mauretania, Jemen, Sudan) grozi za niego kara śmierci.
W opublikowanym niedawno Raporcie Rocznym 2009 Amnesty International podkreśla, iż w Polsce nadal nie został0 wprowadzone kompleksowe ustawodawstwo antydyskryminacyjne.
W tym tygodniu Amnesty International skrytykowała Sejm Litwy, który zamierza wprowadzić prawo zakazujące mówienia o homoseksualności w szkole. Nowa ustawa wpisuje homoseksualizm na listę zagadnień, z którymi uczniowie nie powinni się stykać, takich jak przemoc fizyczna i psychiczna, informacje budzące strach i przerażenie oraz samobójstwa. Według Amnesty International, nowa ustawa instytucjonalizuje homofobię i łamie prawo do wolności od dyskryminacji oraz swobody wypowiedzi. Ostateczne głosowanie nad nowym prawem planowane jest na czwartek 11 czerwca.
/Koniec
Podczas Parady: Wojciech Makowski, 697 177 988
Aleksandra Minkiewicz Rzeczniczka Prasowa
Amnesty International Polska
tel/fax: (22) 827 60 00 wew. 204
tel. kom. +48 691 357 935, e-mail:aleksandra.minkiewicz@amnesty.org.pl

Żądaj dostępu do aborcji w Polsce!