Amnesty International na Planete Doc Film Festival – Amnesty International

Amnesty International na Planete Doc Film Festival

W piątek, 11 maja, rozpocznie się 9 Planete Doc Film Festival. Przyznana zostanie nagroda Amnesty International za najlepszy film o prawach człowieka oraz odbędzie się debata o arabskiej wiośnie po filmie "Świadkowie rewolucji".

PLANET-DOC-plakat 2Debata -Powrót na Plac Wolności: jaka przyszłość czeka dzieci arabskiej wiosny– odbędzie się po pokazie filmu -Świadkowie rewolucji-, 12 maja. Film rozpoczyna się o godz. 13.30.

Ostatni rok był czasem bez precedensu w historii Afryki Północnej i Bliskiego Wschodu. Nagle ludzie w całym regionie zaczęli domagać się zmian, godności i możliwości wpływu na władzę w ich krajach. Jednak rok po rozpoczęciu rewolucji, obaleniu dyktatorów, widzimy wiele rzeczy, które niepokoją – dramatyczne walki w Syrii, nieograniczona władza sił bezpieczeństwa w Egipcie, niestabilność Libii. O tym jakie zmiany zaszły na skutek -arabskiej wiosny- i jaka przyszłość czeka dzieci rewolucji będą zastanawiali się zaproszeni goście:

Patrycja Sasnal – politolog i arabistka, analityk ds. Bliskiego Wschodu w Polskim Instytucie Spraw Międzynarodowych;

Maria Pomianowska – dyrektor artystyczny Warszawskiego Festiwalu Skrzyżowanie Kultur;

Maciej Fagasiński – koordynator kampanii Amnesty International;

Dina Harb – producentka filmu “Świadkowie rewolucji”;

Adam Szostkiewicz – moderator dyskusji, dziennikarz “Polityki”.

Więcej informacji o debacie i filmie -Świadkowie rewolucji- na stronie Planete Doc Film Festival. Amnesty International przyzna nagrodę w wysokości 3000 euro jednemu z 8 najlepszych filmów o tematyce praw człowieka. W skład jury wejdą: Draginja Nadaždin, Mirosław Chojecki, Tadeusz Sobolewski.

– Amnesty International pragnie w szczególny sposób zwrócić uwagę na wciąż nowe zagadnienia związane z ochroną praw człowieka. Poszukujemy obrazu, przybliżającego sytuację ludzi, których prawa są naruszane, pokazującego z jakiego typu problemami muszą się zmagać – mówi o nagrodzie Draginja Nadaždin, dyrektorka Amnesty International. – Przyznając nagrodę chcemy podziękować twórcom filmu, który przekazuje wartości niezwykle ważne dla wszystkich działaczy na rzecz praw człowieka.

Więcej o nagrodzie i o filmach, które biorą udział w konkursie na stronie Planete Doc Film Festival. Ponadto na festiwalu, 13 maja w Kinotece, odbędzie się wykład mistrzowski – -Kręcenie filmów i prawa człowieka- – uznanego czeskiego reżysera i producenta, Petra Loma, twórcy głośnych filmów poruszających tematykę praw człowieka (“Na linie”, “Listy do prezydenta”). Jego najnowszy film -Powrót na Plac Wolności- (“Back to the Square”), wyreżyserowany wspólnie z Torsteinem Grude, znajdzie się w programie tegorocznej edycji festiwalu.
Zapraszamy.

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!

Powiązany temat

Polska: „Przyjechaliśmy tu, nie chcieli nas wpuścić”. Romowie z Ukrainy traktowani jak niechciani uchodźcy

Powiązany temat

Iran: Społeczność międzynarodowa musi pilnie podjąć odpowiednie kroki w obliczu brutalnego tłumienia demonstracji po śmierci Mahsy Amini