Amnesty International na Planete Doc Film Festiwal

Na tegorocznym Planete Doc Film Festival silnie zaznaczona będzie obecność obchodzącej w tym roku 50-lecie istnienia organizacji praw człowieka Amnesty International. Wręczona zostanie nagroda za najlepszy film dokumentalny o prawach człowieka oraz odbędzie się debata o konflikcie izraelsko-palestyńskim.

showtn.php_01W  tegorocznym konkursie filmów mówiących o prawach człowieka jury Amnesty International przyzna nagrodę w wysokości 3000 euro jednemu z 7 najlepszych filmów o tej tematyce. W skład jury wejdą: Draginja Nadaždin – dyrektorka Amnesty International, Tadeusz Sobolewski – krytyk filmowy oraz Mirosław Chojecki – były więzień sumienia i współzałożyciel Stowarzyszenia Wolność Słowa.

– Poruszając tematykę praw człowieka na świecie, filmy dokumentalne stają się inspiracją i zachętą do działania dla wielu ludzi. Filmowcy realizują w ten sposób cel, jakim jest szerzenie świadomości
o sytuacji praw człowieka na świecie. Ważne jest to, że sami nie pozostają obojętni – mówi Draginja Nadażdin, dyrektorka Amnesty International.

– Amnesty International w roku swojego 50-lecia pragnie w szczególny sposób zwrócić uwagę na wciąż nowe zagadnienia związane z ochroną praw człowieka. Poszukujemy obrazu, który przybliży sytuację ludzi, których prawa są naruszane oraz to z jakiego typu problemami muszą się zmagać.

W piątek 13 maja po projekcji filmu “Życie jest cenne” (godz. 18.30) odbędzie się debata “Życie jest cenne. Jak konflikt izraelsko-palestyński przemienić w pokojowe współżycie?”. W rozmowie, którą poprowadzi publicysta Polityki Adam Szostkiewicz, weźmie udział reżyser filmu Shlomi Eldar, korespondent Polityki z Bliskiego Wschodu Roman Frister oraz Draginja Nadażdin, Dyrektorka Amnesty International.

Groźba 10 lat więzienia za rozwieszanie plakatów

Powiązany temat

Oświadczenie w sprawie zajść w Warszawie w nocy z 7 na 8 sierpnia 2020 r. po zatrzymaniu aktywistki LGBT+, Margot

Powiązany temat