Amnesty International na Przystanku Woodstock – Amnesty International

Amnesty International na Przystanku Woodstock

Podczas XI Przystanku Woodstock korzystając z okazji, kiedy w jednym miejscu i czasie spotyka się duża grupa młodych ludzi, chcemy zachęcić ich do udziału w akcjach poświęconych prawom człowieka Będziemy informować o najpoważniejszych naruszeniach praw człowieka, jakie mają miejsce na świecie, a często pozostają poza zainteresowaniem mediów i opinii publicznej.

W tym roku na Przystanku Woodstock Amnesty International zaprezentuje kampanię „Broń kontrolowana” Celem tej kampanii jest przyjęcie Traktatu o handlu bronią – aktu prawa międzynarodowego zabraniającego sprzedaży broni na tereny, gdzie mogłaby ona zostać użyta do łamania praw człowieka. W ramach tej kampanii, w tym również na Przystanku Woodstock, zbierane są zdjęcia osób popierających ideę kontroli nad handlem bronią (tzw. Petycja Miliona Twarzy). Do tej pory w Polsce zebrano około 2300 zdjęć-portretów (w tym około 900 na zeszłorocznym X Przystanku Woodstock). Na całym świecie chcemy zebrać ich milion. Swoje zdjęcia przekazują różne osoby publiczne, m.in. były premier Tadeusz Mazowiecki.

Na stoisku Amnesty będzie można także podpisać się pod petycjami dotyczącymi „zaginięć” kobiet w meksykańskim mieście Ciudad Juarez oraz prześladowania przez władze rosyjskie osób działających na rzecz praw człowieka w Czeczenii. Będzie można także dowiedzieć się więcej o innej dużej kampanii prowadzonej przez Amnesty International na całym świecie –„Stop przemocy wobec kobiet”. Mamy nadzieję, że będzie to okazja do zapoznania się z działalnością AI w Polsce i na świecie.

Kontakt: Jacek Białas – koordynator kampanii tel. 606-185575

Stoisko Amnesty International pojawi się w sektorze dla organizacji pozarządowych w dniach 30-31 lipca w Kostrzynie n/Odrą podczas X Przystanku Woodstock organizowanego przez Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy.

Podczas Przystanku Woodstock korzystając z okazji, kiedy w jednym miejscu i czasie spotyka się duża grupa młodych ludzi, chcemy zachęcić ich do udziału w akcjach poświęconych prawom człowieka Będziemy informować o najpoważniejszych naruszeniach praw człowieka, jakie mają miejsce na świecie, a często pozostają poza zainteresowaniem mediów i opinii publicznej.

W tym roku na Przystanku Woodstock Amnesty International zaprezentuje kampanię „Broń kontrolowana” Celem tej kampanii jest przyjęcie Traktatu o handlu bronią – aktu prawa międzynarodowego zabraniającego transferów broni, na tereny, gdzie mogłaby ona zostać użyta do łamania praw człowieka. W ramach tej kampanii, w tym również na Przystanku Woodstock, zbierane są wizerunki osób popierających ideę kontroli nad handlem bronią (tzw. Petycja Miliona Twarzy). Do tej pory w Polsce zebrano około 1300 wizerunków. Na całym świecie chcemy zebrać ich milion. Swoje zdjęcia przekazują różne osoby publiczne, m.in. były premier Tadeusz Mazowiecki.

Na stoisku Amnesty będzie można także podpisać się pod petycjami dotyczącymi łamania praw kobiet w Turcji oraz łamania praw człowieka w sudańskiej prowincji Darfur, jak również dowiedzieć się więcej o innej dużej kampanii prowadzonej przez Amnesty International na całym świecie –„Stop przemocy wobec kobiet”. Będzie też okazja do zapoznania się z działalnością Amnesty w Polsce i na świecie.

Kontakt: Jacek Białas – koordynator kampanii tel. 0606-185-575

Kontakt: Jacek Białas – koordynator kampanii tel. 0606-185-575