Amnesty International ogłasza konkurs na Nagrodę Dziennikarską “Pióro Nadziei” – Amnesty International

Amnesty International ogłasza konkurs na Nagrodę Dziennikarską “Pióro Nadziei”

Polska sekcja Amnesty International już po raz jedenasty wybierze najlepszy tekst w języku polskim o tematyce praw człowieka i przyzna Nagrodę Dziennikarską "Pióro Nadziei".

W konkursie mogą wziąć udział autorzy tekstów, które zostały opublikowane w języku polskim w prasie lub Internecie pomiędzy 1 maja 2011 a 30 kwietnia 2012. Wręczenie nagrody-statuetki oraz trzech równorzędnych wyróżnień nastąpi w październiku 2012 r. na uroczystości z udziałem laureatów, członków Kapituły konkursu, dziennikarzy oraz osób ze świata kultury i sztuki w czasie Warszawskiego Festiwalu Filmowego.

Warunkiem udziału w konkursie jest nadesłanie tekstu poświęconego tematyce praw człowieka do 30 sierpnia 2012 r. Decyduje data dotarcia tekstu pod wskazany poniżej adres lub e-mail. Teksty mogą być zgłaszane przez redakcje, dziennikarzy i dziennikarki, osoby indywidualne oraz organizacje pozarządowe.

W skład Jury Konkursu wchodzą:
–    Max Cegielski, dziennikarz, pisarz, prezenter radiowy i telewizyjny
–    Mateusz Król, Prezes Stowarzyszenia Amnesty International
–    Anna Laszuk, TOK FM
–    Ewa Siedlecka, -Gazeta Wyborcza-
–    Dr Jacek Wasilewski, Instytut Dziennikarstwa, Uniwersytet Warszawski

Artykuły należy przesyłać z dopiskiem “Pióro Nadziei” w wersji pisemnej lub elektronicznej na adres:

– Stowarzyszenie Amnesty International
ul. Piękna 66a lok. 2
– e-mail: rzecznik@amnesty.org.pl

Więcej informacji:
Marcin Leszczyński