Amnesty International ogłasza konkurs “Pióro Nadziei” – Amnesty International

Amnesty International ogłasza konkurs “Pióro Nadziei”

Amnesty International, organizacja działająca na rzecz zapobiegania naruszeniom praw człowieka już od 50 lat, po raz dziesiąty wybierze w Polsce najlepszy tekst o tematyce praw człowieka i przyzna Nagrodę Dziennikarską Amnesty International ?Pióro Nadziei?.

nowe_pioro_nadziei_3_resizeW konkursie mogą wziąć udział autorzy i autorki tekstów opublikowanych w języku polskim w prasie lub Internecie pomiędzy 1 maja 2010 a 30 kwietnia 2011. Teksty mogą być zgłaszane przez redakcje, dziennikarzy i dziennikarki, osoby indywidualne oraz organizacje pozarządowe.

Nagroda dziennikarska Amnesty International za najlepszy tekst o prawach człowieka zostanie przyznana po raz 10. Będzie to wyjątkowy jubileusz, gdyż w tym roku Amnesty International na całym świecie będzie obchodzić 50- lecie powstania.

Warunkiem udziału w konkursie jest nadesłanie tekstu poświęconego tematyce praw człowieka do 30 czerwca 2011 roku. Decyduje data dotarcia tekstu pod wskazany poniżej adres pocztowy lub e-mail.

Artykuły należy przesyłać w wersji pisemnej lub elektronicznej na adres:

Stowarzyszenie Amnesty International
ul. Piękna 66a lok. 2 00-672, Warszawa
tel./fax. 022 828 60 00
e-mail: aleksandra.minkiewicz@amnesty.org.pl z dopiskiem “Pióro Nadziei”.

Pierwszym nagrodzonym w konkursie artykułem był tekst poświęcony sytuacji dzieci zeznających w polskich sądach – “Mały świadek”, autorstwa Andrzeja Goszczyńskiego, opublikowany w tygodniku Polityka. W kolejnych latach wśród laureatów i wyróżnionych znaleźli się: Witold Szabłowski, Magdalena Grzebałkowska, Krystyna Kurczab-Redlich, Natalia Bloch, Maria Kruczkowska, Tomasz Kwaśniewski, Jacek Żakowski, Bartek Dobroch, Joanna Podgórska i Agnieszka Fiedorowicz.

W minionych latach do jury zaprosiliśmy znanych dziennikarzy: Konstantego Geberta, Piotra Zarembę, Ewę Siedlecką, Joannę Podgórską, Krystynę Kurczak-Redlich oraz ludzi nauki i kultury: prof. Andrzeja Zolla, Mirosława Chojeckiego, prof. Magdalenę Środę i prof. Romana Kuźniara.

Autorką wręczanej laureatom Nagrody Dziennikarskiej statuetki – pióra otoczonego drutem kolczastym – jest znana warszawska artystka Iwona Lifshes.

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!

Powiązany temat

Rada Bezpieczeństwa ONZ musi priorytetowo zająć się odpowiedzialnością Rosji za zbrodnie wojenne w Ukrainie

Powiązany temat

ONZ przyjęła rezolucję uznającą dostęp do czystego i zdrowego środowiska za prawo człowieka