Amnesty International ogłasza konkurs Pióro Nadziei – Amnesty International

Amnesty International ogłasza konkurs Pióro Nadziei

W konkursie mogą wziąć udział autorzy i autorki tekstów opublikowanych w języku polskim w prasie lub Internecie pomiędzy 1 maja 2009 a 30 kwietnia 2010. Teksty mogą być zgłaszane przez redakcje, dziennikarzy i dziennikarki, osoby indywidualne oraz organizacje pozarządowe. Wyniki konkursu ogłoszone zostaną 28 maja. Wręczenie nagrody-statuetki oraz trzech równorzędnych wyróżnień nastąpi podczas Walnego Zgromadzenia Amnesty International w Warszawie – 5 czerwca – na uroczystości z udziałem m.in. laureatów, członków jury konkursu oraz członków i członkiń Amnesty International z całej Polski.
Warunkiem udziału w konkursie jest nadesłanie tekstu poświęconego tematyce praw człowieka do 14 maja 2010 r. Decyduje data dotarcia tekstu pod wskazany poniżej adres lub e-mail.
Artykuły należy przesyłać w wersji pisemnej lub elektronicznej na adres:
Stowarzyszenie Amnesty International
ul. Piękna 66a lok. 2 00-672, Warszawa
tel./fax. 022 828 60 00
e-mail: rzecznik@amnesty.org.pl
Nagroda dziennikarska Amnesty International za najlepszy tekst o prawach człowieka została po raz pierwszy przyznana osiem lat temu. Pierwszym nagrodzonym w konkursie artykułem był tekst poświęcony sytuacji dzieci zeznających w polskich sądach – -Mały świadek-, autorstwa Andrzeja Goszczyńskiego, opublikowany w tygodniku Polityka. Krystyna Kurczab-Redlich otrzymała statuetkę w roku 2003 za tekst -Demokracja z krwi i kości-, opublikowany w Dużym Formacie Gazety Wyborczej, który opowiadał o sytuacji w Czeczenii. Rok później jury postanowiło nagrodzić Natalię Bloch za studium tybetańskiego ruchu na uchodźctwie – -Nie jesteśmy Buddami- – które ukazało się w magazynie -Puls świata-. W 2006 roku statuetka trafiła w ręce Marii Kruczkowskiej za tekst -Świat bez kobiet- z Wysokich Obcasów, dodatku Gazety Wyborczej. W 2007 roku nagrodą został uhonorowany dziennikarz Dużego Formatu Gazety Wyborczej – Tomasz Kwaśniewski – za tekst -Gej i lesbijka uczą dzieci twoje-. Dwa lata temu nagrodę otrzymał Jacek Żakowski za artykuł -Kajdany Dalajlamy-, poświęcony możliwości wpłynięcia przez środowisko międzynarodowe na sytuację praw człowieka w Chinach. Tekst został opublikowany w tygodniku -Polityka- w numerze 14 w roku 2008. W 2009 r. Amnesty International wyróżniło Piórem Nadziei Bartka Dobrocha za cykl tekstów o Tybecie: -Olimpiada wykluczonych- (Tygodnik Powszechny), -Malutki kawałek Tybetu- (Polityka), -Ucieczki do wolności- (Tygodnik Powszechny).
W minionych latach do jury zaprosiliśmy znanych dziennikarzy (m.in. Konstantego Geberta, Piotra Zarembę, Ewę Siedlecką, Joannę Podgórską, Krystynę Kurczak-Redlich) oraz ludzi nauki i kultury, m.in.: prof. Andrzeja Zolla, Mirosława Chojeckiego, prof. Magdalenę Środę i prof. Romana Kuźniara. Autorką wręczanej laureatom Nagrody Dziennikarskiej statuetki – pióra otoczonego drutem kolczastym – jest znana warszawska artystka Iwona Lifshes.
Zachęcamy do udziału w konkursie!

Dodatkowe informacje:
Aleksandra Minkiewicz