Amnesty International patronuje DOCBOAT / NONFICTION E-FEST – internetowemu festiwalowi filmów dokumentalnych w Polsce. – Amnesty International

Ideą DOCBOAT / NONFICTION E-FEST jest dotarcie do publiczności w całej Polsce. Festiwalowe filmy można będzie oglądać na komputerach w dużych miastach i małych miejscowościach. Dzięki Internetowi DOCBOAT wypłynie poza Warszawę. Ten filmowy rejs zacznie się w stolicy przy moście Świętokrzyskim. Na barce transFORM oraz w nadbrzeżnym pawilonie od 6 do 27 września projekcje festiwalowe.
Wśród filmów znajdują się i takie, których tematyka ściśle łączy się z działalnością Amnesty International.
W szczególności polecamy filmy:
– -Dzień sadu- (-The Reckoning-), który opowiada historię tworzenia i początków działalności Międzynarodowego Trybunału Karnego (ICC). W filmie obserwujemy Prokuratora Generalnego Luisa Moreno-Ocampo, który musi skonfrontować swoją wizję doprowadzenia do sprawiedliwości i ukarania odpowiedzialnych za zbrodnie dokonywane w Ugandzie, Darfurze, Kolumbii czy Serbii, z bezsilnością spowodowaną brakiem instrumentów, które doprowadziłyby do ich skazania;
– -Rachel- – wstrząsający dokument opisujący śmierć młodej wolontariuszki, która wyruszyła do Strefy Gazy, w celu pokojowej manifestacji i obrony przymusowo wysiedlanych palestyńskich rodzin;
– -Gaza – Serdot- – reportaż ukazujący sceny z przedwojennego życia zwykłych ludzi, mieszkających w miastach leżących po dwóch wrogich sobie stronach.

Filmy można bezpłatnie obejrzeć na tronie www.docboat.pl oraz w internetowym kinie www.iplex.pl! Już od 4 września! Serdecznie zapraszamy!

DOCBOAT / WARSAW NONFICTION E-FEST jest finansowany przez Biuro Kultury Urzędu m.st. Warszawy.
Festiwal DOCBOAT został objęty patronatem m.in. przez Urząd Komunikacji Elektronicznej i Polski Instytut Sztuki Filmowej.
DOCBOAT jest częścią transFORM
transFORM jest częścią Festiwalu Sztuki nad Wisłą PRZEMIANY
WARSZAWA 2016 | EUROPEJSKA STOLICA KULTURY | KANDYDAT www.warszawa2016.pl/przemiany www.przemianywisly.pl kino festiwalowe www.iplex.pl