Amnesty International patronuje filmowi “Rakieta” – Amnesty International

Amnesty International patronuje filmowi “Rakieta”

Film "Rakieta" Kima Mordaunt, australijski kandydat do Oscara, ukazujący przez pryzmat niezwykłej, baśniowej opowieści współczesny Laos, już 6 grudnia w kinach w całej Polsce.

Chłopiec, który rzekomo przyciąga nieszczęścia, prowadzi swoją rodzinę oraz parę wyrzutków społeczeństwa przez Laos w poszukiwaniu nowego domu. Po podróży przez kraj wyniszczony wojnami, podróży pełnej nieszczęśliwych zdarzeń, chłopiec chce udowodnić, iż nie jest przeklęty i buduje ogromną rakietę, która pozwoli mu wziąć udział w najbardziej dochodowych, ale również i niebezpiecznych zawodach roku: Festiwalu Rakiet.

Opowieść o małym chłopcu, który musi przezwyciężyć ciążącą na nim klątwę staje się pretekstem, by pokazać Laos i nadużycia praw człowieka, do których w tym kraju dochodzi.  Niezwykła podróż chłopca i egzotyczne krajobrazy, choć osadzone w baśniowej konwencji zostaną zrozumiałe na pewno pod każdą szerokością geograficzną. “Rakieta” opowiada o walce z przeciwnościami i jednocześnie jest zastrzykiem bardzo pozytywnej energii dla widzów, dającą nadzieję, że wszelkie przeciwności można pokonać.

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!