Przekaż

podatku
PRZEKAŻ 1% NA OCHRONĘ PRAW CZŁOWIEKA W POLSCE!

- Mam prawo uczestniczyć w pokojowych zgromadzeniach.
- Chcę niezależnego sądownictwa.
- Walczę o prawa kobiet.

Dowiedz się więcej

Amnesty International Polska: komentarz dot. raportu o środowisku pracy w Sekretariacie Międzynarodowym Amnesty International w Londynie

Zespół Amnesty International Polska z uwagą zapoznał się z wnioskami zawartymi w raporcie z niezależnego audytu dotyczącego środowiska pracy i samopoczucia osób zatrudnionych w Międzynarodowym Sekretariacie Amnesty International z siedzibą w Londynie. Audyt, zlecony przez Sekretarza Generalnego Amnesty international, został przeprowadzony przez zespół specjalistek i specjalistów z niezależnej, wyspecjalizowanej firmy KonTerra Group. Raport wskazał, że niektóre z osób zatrudnionych w  Sekretariacie Międzynarodowym doświadczyły traktowania o cechach mobbingu lub innych niepożądanych zachowań w miejscu pracy

Opisane w raporcie wydarzenia i zachowania dotyczą wyłącznie personelu  Sekretariatu Międzynarodowego AI z siedzibą w Londynie.

Ze względu na szczególną wagę, jaką AI przywiązuje do zapewnienia bezpiecznego i przyjaznego miejsca pracy swoim pracownicom i pracownikom, zdecydowano się na przeprowadzenie w/w audytu a dotychczasowy zespół menadżerski Międzynarodowego Sekretariatu ogłosił swoją gotowość podania się do dymisji i oddał się do dyspozycji Kumiego Naidoo, Sekretarza Generalnego organizacji. Ten od razu zapowiedział dalsze szczegółowe wyjaśnienie sprawy i podjęcie kroków zmierzających do naprawienie sytuacji w Sekretariacie Międzynarodowym.

Sekretariat Międzynarodowy koordynuje pracę ruchu Amnesty International na całym świecie. Stowarzyszenie Amnesty International w Polsce jest sekcją ruchu Amnesty International. Posiada odrębną osobowość prawną, biuro, zarząd i kadrę zarządzającą. Na całym świecie funkcjonuje ponad 70 sekcji Amnesty International, które działają na poziomie krajowym w porozumieniu i we współpracy z Sekretariatem Międzynarodowym, zachowując jednak niezależność hierarchiczną i służbową. Przedmiotowy raport nie odnosi się do pracowników zatrudnionych przez Amnesty International Polska, jednak wnioski i rekomendacje płynące z przeprowadzonego badania zostaną objęte szczególną uwagą kadry zarządzającej Stowarzyszenia.

Stowarzyszenie Amnesty International w Polsce od lat podejmuje działania mające na celu zapobieganie mobbingowi, dyskryminacji niepożądanym zachowaniom w miejscu pracy. Do działań tych należy przyjęcie odpowiednich procedur reagowania na nieprawidłowości, regularne szkolenia i coroczny audyt przeprowadzany przez zewnętrzne ekspertki.

Z przykrością przyjęliśmy informację, że nasze koleżanki i koledzy z biura w Londynie mogli doświadczać traktowania o charakterze mobbingu lub innych zachowań niepożądanych w miejscu pracy. Zapowiadane przez Sekretarza Generalnego AI kroki muszą mieć na celu realną poprawę sytuacji w Międzynarodowym SekretariaciePolska sekcja Amnesty International gotowa jest wesprzeć ten proces.

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie