Amnesty International rusza na letnie festiwale – Amnesty International

Amnesty International rusza na letnie festiwale

Już 18 czerwca Amnesty International zawita na Life Festival w Oświęcimiu. Tym samym rozpocznie letnią akcję w ramach obchodów 50-lecia organizacji. Odwiedzając największe letnie festiwale Amnesty International poruszy temat wolności słowa oraz będzie zbierać podpisy pod petycją o Zmicierze Daszkiewiczu, białoruskim liderze opozycyjnego ?Młodego Frontu?, więźniu sumienia.

A150_POL_RGB_CP_small

Kolejnymi festiwalami, które odwiedzą wolontariusze Amnesty International będą: Open-er Festival w Gdyni (30 czerwca – 3 lipca), Seven Festival Music & More w Węgorzewie (7 lipca – 10 lipca) oraz Off Festival w Katowicach (5 sierpnia – 8 sierpnia).

Podczas festiwali, każdy kto spotka wolontariuszy i wolontariuszki Amnesty International będzie mógł zaapelować do prezydenta Białorusi Aleksandra Łukaszenki o uwolnienie Zmiciera Daszkiewicza i innych działaczy opozycyjnych więzionych lub skazanych za udział w protestach po wyborach z 19 grudnia 2010 r.

Znany działacz Zmicer Daszkiewicz, lider ugrupowania Młody Front, i jego kolega, członek stowarzyszony “Młodego Frontu”, Edward Lobau, zostali skazani na odpowiednio dwa i cztery lata więzienia w karnej kolonii za napastowanie przechodniów w dzień poprzedzający wybory. Inny działacz -Młodego Frontu- powiedział Amnesty International, że w rzeczywistości to oni zostali zaatakowani. Zeznał, że czterech mężczyzn spytało ich najpierw o drogę, a potem uderzyło Zmicera Daszkiewicza i Edwarda Lobaua.

Podczas letnich festiwali będzie można również wziąć udział w warsztatach prowadzonych przez trenerów i trenerki Amnesty International dotyczących wolności słowa. Każdy będzie mógł również złożyć życzenia na 50. urodziny Amnesty International dołączając swój wpis na stronie ai50.pl.

Więcej informacji o obchodach 50-lecia Amnesty International na stronie http://ai50.pl/.

Uratujmy rosyjską artystkę uwięzioną za antywojenny protest

Powiązany temat

Rada Bezpieczeństwa ONZ musi priorytetowo zająć się odpowiedzialnością Rosji za zbrodnie wojenne w Ukrainie

Powiązany temat