Amnesty International spotyka się z Edwardem Snowdenem

– Stowarzyszenie Amnesty International z radością przekazało swoje poparcie bezpośrednio Edwardowi Snowdenowi – powiedział Siergiej Nikitin, szef moskiewskiego biura Amnesty International, który był na spotkaniu. – Będziemy kontynuować naciski na rządy, by mieć pewność, że jego prawa są przestrzegane. Obejmuje to nienaruszalne prawo do ubiegania się o azyl wszędzie, gdzie się na to zdecyduje.
Edward Snowden to były technik komputerowy, który pracował również dla CIA. Obecnie ukrywa się po ujawnieniu inwigilacji prowadzonej na całym świecie przez rząd Stanów Zjednoczonych. Został oskarżony o kradzież mienia rządowego, nieupoważnione ujawnienie informacji dotyczących bezpieczeństwa krajowego oraz ujawnienie poufnych informacji osobie trzeciej.
– Ujawnienie przez niego tych informacji oczywiście było działaniem w interesie publicznym i to sprawa ewidentna. Jego działania jako whistleblowera były uzasadnione. Snowden obnażył nielegalne program ingiwilacji, które niewątpliwie kłócą się z prawem jednostki do prywatności – powiedział Siergiej Nikitin.

– Państwa, które próbują powstrzymać kogokolwiek przed ujawnieniem takich bezprawnych działań, lekceważą prawo międzynarodowe. Wolność wypowiedzi jest prawem podstawowym – dodał Siergiej Nikitin. – Zamiast rozwiązania tego problemu lub choćby przyznania się do rażących naruszeń rząd USA woli prześladować Snowdena. Podejmowane przez USA próby nacisków na rządy innych krajów, by te zablokowały jego starania o azyl, są żałosne.
Organizacja podkreśla, że nie można dokonać ekstradycji osoby, której wniosek o azyl jest rozpatrywany w dowolnym kraju. Nawet jeśli jego wniosek zostanie odrzucony, żadne państwo nie powinno wysyłać nikogo do kraju, gdzie taka osoba byłaby narażona na złe traktowanie.