Amnesty Trójmiasto zaprasza na otwarcie wystawy fotografii ”S.O.S. Europo!” – Amnesty International

Amnesty Trójmiasto zaprasza na otwarcie wystawy fotografii ”S.O.S. Europo!”

Wernisaż odbędzie się 11 maja 2015 roku o godzinie 18:00 w Galerii Fotograficznej Manhattan w Gdańsku (ul. Grunwaldzka 82). Wystawę będzie można oglądać do 25 maja 2015 roku.

Wystawa Amnesty International “S.O.S. Europo” to 18 zdjęć autorstwa greckiego fotografa Giorgosa Moutafisa i bułgarskiej fotografki Vesseliny Nikołajewej pokazujących z jednej strony migrantów i migrantki szukających schronienia lub lepszej przyszłości w Unii Europejskiej, a doświadczających przemocy na jej południowych granicach, z drugiej strony portrety indywidualnych uchodźców i uchodźczyń z Syrii, którym udało się dostać do Bułgarii. Zdjęcia Moutafisa ukazują natomiast przemoc i dramat ludzi w stanie desperackiej ucieczki i szukania bezpieczeństwa.
Podczas wystawy zapraszamy do podpisywania petycji Amnesty International za pomocą których walczymy o:
– wzmocnienie operacji poszukiwawczych i ratowniczych na Morzu Śródziemnym i Egejskim poprzez wspólne działanie ze strony wszystkich państw członkowskich;
– tworzenie bezpieczniejszych, legalnych dróg dotarcia do Europy dla osób uciekających przed wojną i prześladowaniami, by nie byli zmuszeni do podejmowania niebezpiecznych przepraw, oraz zapewnienie, że kiedy znajdą się na terytorium UE mają dostęp do procedur ubiegania się o ochronę międzynarodową;
– zaprzestanie współpracy nastawionej na ograniczenie migracji z państwami, gdzie łamane są prawa człowieka.

Nie dla poniżającej masowej detencji w polskich ośrodkach dla cudzoziemców!