Amnesty International walczy o wolność słowa na Białorusi – Amnesty International

Amnesty International walczy o wolność słowa na Białorusi

Akcja, nieodpłatnie przygotowana na zlecenie Amnesty International przez agencję Saatchi&Saatchi, podzielona jest na dwie części: działania w mediach i ogólnopolską kampanię plakatową. Głównym motywem graficznym akcji są zdjęcia osób zaangażowanych w działalność opozycyjną z ustami zaklejonymi taśmą. Pod wizerunkiem postaci umieszczony jest napis – hasło przewodnie: -Tak wygląda wolność słowa na Białorusi-. Na plakatach znaleźli się: Andżelika Borys, Andrzej Pisalnik, Andrzej Poczobut, Mikoła Markiewicz i Aleksander Wasiliew.
W kampanię medialną w dniu 23 listopada włączyły się: dzienniki Gazeta Wyborcza i Rzeczpospolita; radio RMF FM; portale internetowe Gazeta.pl i Onet.pl.
W ramach współpracy z Amnesty International Gazeta Wyborcza i Rzeczpospolita ukazują się w specjalnej szacie graficznej imitującej interwencję cenzury – na pierwszych stronach widnieją zaczernione części tekstu artykułów. Do dzisiejszego wydania Gazety Wyborczej dołączono zaadresowaną do prezydenta Republiki Białoruś Aleksandra G. Łukaszenki kartkę pocztową z protestem przeciw łamaniu prawa do swobodnej wypowiedzi i prześladowaniom osób zaangażowanych w działalność opozycyjną. W dzisiejszej Rzeczpospolitej znajdą się także informacje o sytuacji na Białorusi oraz informacje o samej akcji i jej celu a także wzór listu jaki można przesłać do władz Białorusi.
Radio RMF FM emituje dzisiaj specjalnie przygotowane na tę okazję zapowiedzi akcji, obrazowo ukazujące problem cenzury na Białorusi. Słuchacze usłyszą w tym miejscu niekompletne i ocenzurowane wiadomości, które jedynie w tej niepełnej formie mogłyby się pojawić w mediach, funkcjonujących w ustroju niedemokratycznym. Ponadto na antenie RMF FM emitowane będą materiały redakcyjne, informujące o problemie wolności słowa na Białorusi oraz sytuacji tamtejszych mediów, a także relacje z przebiegu akcji.
Portale internetowe Gazeta.pl i Onet.pl także zostaną w specjalny, dostosowany do specyfiki internetu sposób, ocenzurowane, a internauci będą mogli wysłać protest do Prezydenta Łukaszenki sprzeciwiając się w ten sposób ograniczaniu wolności słowa na Białorusi.
W ramach kampanii plakatowej na kilkunastu tysiącach wydruków formatu A3 prezentowane są osoby, które doświadczyły ograniczeń wolności wypowiedzi. Plakaty, na wysokości ust przedstawionych osób, zaklejone są szarą taśmą.
Plakaty będą eksponowane w całej Polsce od 23 listopada przez 2 tygodnie.
We wszystkich mediach oraz na plakatach umieszczono odniesienia do stron internetowych Amnesty International www.amnesty.org.pl skąd każdy, indywidualnie włączając się w ten sposób w akcję, może wysłać list protestacyjny skierowany do władz białoruskich.
Więcej informacji:

Małgorzata Lamperska 601-199023 malgorzata.lamperska@amnesty.org.pl
Jacek Białas 606-185575 jacek.bialas@amnesty.org.pl

Plakaty będą eksponowane w całej Polsce od 23 listopada przez 2 tygodnie.
Więcej informacji:

Małgorzata Lamperska 601-199023 malgorzata.lamperska@amnesty.org.pl