Amnesty International wzywa Chiny do uwolnienie aktywisty Liu Xiaobo. – Amnesty International

Amnesty International wzywa Chiny do uwolnienie aktywisty Liu Xiaobo.

Wyższy Miejski Sąd Ludowy w Pekinie podtrzymał dziś wyrok pozbawienia wolności za -wzniecanie działalności wywrotowej przeciwko władzy państwowej-. Liu Xiaobo, znany naukowiec oraz zwolennik politycznych i prawnych reform w Chinach, otrzymał 25 grudnia 2009 roku wyrok 11 lat więzienia za korzystanie z prawa do wolności słowa.
-Poprzez podtrzymanie werdyktu sąd odrzucił możliwość naprawienia błędu. Surowy wyrok jest dla Chińczyków i reszty świata brutalnym przypomnieniem, że wolność słowa oraz niezawisłe sądownictwo w Chinach nie istnieją-, powiedziała Roseann Rife, wiceprezes Amnesty International ds. Azji i Pacyfiku.
Ostatniej nocy, bądź dziś wczesnym rankiem, kilku aktywistów z Pekinu zostało poddanych inwigilacji, nie dopuszczono ich do uczestniczenia w rozprawie. Żonę Liu Xiaobo wpuszczono na salę sądową.
-To już trzecia w tym tygodniu rozprawa, podczas której władze rozprawiają się z aktywistami. Przesłanie jest jasne – jeśli twoja krytyka systemu wybiega poza parametry ustalone przez władze lub gdy samodzielnie próbujesz formować społeczeństwo obywatelskie, zostaniesz powstrzymany-, powiedziała Roseann Rife.
8 lutego apelacja Huang Qi przeciwko wyrokowi trzech lat pozbawienia wolności została oddalona, natomiast 9 lutego Tan Zuorena skazano na 5 lat więzienia. Oboje są obrońcami praw człowieka, którzy domagają się odpowiedzialności za śmierć dzieci podczas trzęsienia ziemi w 2008 r. w Syczuanie oraz za rozprawienie się z ruchem prodemokratycznym przez wojsko w 1989 r. w Pekinie.
Liu Xiaobo jest współautorem Karty 08, propozycji reform politycznych i prawnych w Chinach. Policja zabrała Liu Xiaobo z jego domu w Pekinie 8 grudnia, na 2 dni przed planowanym wydaniem Karty 08. Wielu sygnatariuszy karty przesłuchiwano i dręczono jednak nikt prócz Liu Xiaobo nie został oskarżony, bądź sądzony.
Laureaci Pokojowej Nagrody Nobla, Vaclav Havel i Dalajlama, a także wielu innych popiera nominację Liu Xiaobo do Pokojowego Nagrody Nobla. Vaclav Havel współtworzył Kartę 77, dokument wzywający do respektowania praw człowieka w Czechosłowacji w 1977 r. Stanowiła ona wzór dla Karty 08. Kilku innych sygnatariuszy Karty 08 wyraziło chęć dzielenia odpowiedzialności z Liu Xiaobo, a grupa starszych rangą członków Partii Komunistycznej wraz z Hu Jiwei i Sha Yexin napisała list do Prezydenta Hu Jiantao kwestionując podstawy prawne wyroku Liu Xiaobo.
Dodatkowe informacje:
Aleksandra Minkiewicz