Amnesty na 15. Docs Against Gravity

Od 11 do 20 maja w Warszawie, a także w Gdyni, Wrocławiu, Bydgoszczy i Lublinie odbędzie się kolejna edycja festiwalu filmowego Millennium Docs Against Gravity Film Festival. Amnesty International wręczy na nim swoją nagrodę, zorganizuje debatę oraz dwa dodatkowe wydarzenia towarzyszące.

Konkurs Amnesty na najlepszy film dokumentalny o prawach człowieka

Nagrodę Amnesty International otrzyma film, który w ocenie jury najbardziej przyczynił się do budowania świadomości na temat praw człowieka i wspierania procesu zmiany. W konkursie przewidziana jest nagroda pieniężna w wysokości 3 000 EUR oraz statuetka.

W skład jury wchodzą: Draginja Nadaždin (dyrektorka Amnesty International Polska), Mirosław Chojecki (prezes Stowarzyszenia Wolnego Słowa, b. więzień sumienia), Tadeusz Sobolewski (krytyk filmowy i publicysta Gazety Wyborczej).

Lista filmów konkursowych, które wezmą udział w tegorocznej edycji festiwalu dostępna jest na stronie festiwalu.

Festiwalowy kalendarz projekcji można znaleźć tutaj.

Oderwij się z wydarzeniami towarzyszącymi

Już 13 maja odbędzie się warsztat kolektywnego haftowania Odhaftuj się! [Kinoteka, Pl. Defilad 1], poprzedzony filmem „Poetka z Arabii”. Wyhaftowane przez uczestniczki i uczestników podpisy i hasła będą wyrazem siły i jedności kobiet w walce o ich prawa. Projekcja filmu rozpoczyna się o godzinie 12:00. Więcej informacji można znaleźć na stronie wydarzenia.

W sobotę 19 maja po filmie „Wielebny W” Amnesty International zaprasza na debatę Od manipulacji do przemocy wobec „obcych”. Czy możemy zatrzymać kolejne ludobójstwa? [Kinoteka, Pl. Defilad 1]. Projekcja filmu o nacjonalizmie w buddyjskiej Mjanmie zaplanowana jest na godzinę 16:00.

W debacie wezmą udział:

• Barbet Schroeder – reżyser filmu
  • Weronika Rokicka – koordynatorka kampanii Amnesty International Polska
  • Wojciech Tochman – reporter, pisarz, autor książek dokumentalnych
  • dr hab. Lech M. Nijakowski – kierownik Zakładu Socjologii Ogólnej w Instytucie Socjologii Uniwersytetu Warszawskiego

Spotkanie poprowadzi: Zuzanna Piechowicz – dziennikarka i sekretarz redakcji Radia TOK FM

Szczegóły dotyczące wydarzenia można znaleźć w opisie wydarzenia na FB.

W ostatnią niedzielę festiwalu, 20 maja o godzinie 12:00, zapraszamy także na wydarzenie Wikipedia dla ODWAŻNYCH [Bar Studio, Pl. Defilad 1]. Będziemy pisać i uzupełniać biografie obrońców i obrończyń praw kobiet, jednocześnie podkreślając pozytywne zmiany, jakie wprowadza ich praca. Prosimy o przyjście z laptopami lub innymi urządzeniami mobilnymi oraz o zgłoszenie udziału na adres amnesty@amnesty.org.pl w tytule „Wikipedia” do 16 maja. Więcej informacji dotyczących wydarzenia można znaleźć również w opisie.

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie