Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Do czego prowadzi zakaz aborcji?” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millenium Docs Against Gravity – Amnesty International

Filmy o nadużywaniu władzy, opresji czy skutkach przemocy, ale też o sile charakteru, ludzkiej solidarności i nadziei – w 18. edycji festiwalu filmów dokumentalnych Millenium Docs Against Gravity Amnesty wręczy nagrodę za najlepszy film o prawach człowieka. Filmy oglądać będzie można od 3 do 12 września w Warszawie, Wrocławiu, Gdyni, Bydgoszczy i innych miastach w części stacjonarnej festiwalu, a od 16 września do 3 października online w każdym zakątku Polski.

Zapraszamy także na debatę: 11 września (sobota) podejmiemy temat “Do czego prowadzi zakaz aborcji?” po filmie “Salwador. Piekło kobiet” o kobietach skazanych na kilkadziesiąt lat więzienia po tym, jak straciły ciążę w wyniku poronienia. Porozmawiamy o skutkach wprowadzania zakazu aborcji oraz o tym, jak przeciwdziałać niebezpiecznym zmianom w Polsce.

Konkurs filmów dokumentalnych o prawach człowieka

Nagroda w konkursie Amnesty International jest podziękowaniem dla tych, którzy swoją pracą filmową pokazują, czym są i co znaczą prawa człowieka.

Obejrzymy obrazy, które pokazują mechanizmy psychologiczne, społeczne i polityczne, jakie wpływają na nasze życie, kształtują nasz sposób myślenia i odczuwania, odbijają się na naszej wolności i naszych prawach. Przyjrzymy się indywidualnym historiom, które pozwolą lepiej zrozumieć drugiego człowieka i otaczający nas świat.

Jury w składzie Jakub Majmurek – publicysta, krytyk filmowy, Jacek Petrycki – operator filmowy, reżyser i scenarzysta, oraz Draginja Nadaždin – dyrektorka Amnesty International Polska przyzna nagrodę w wysokości 3000 euro.

Jakie filmy zobaczymy w konkursie? Zobacz na stronie mdag.pl

Projekcje w poszczególnych miastach można sprawdzić na stronie festiwalu Millenium Docs Against Gravity>>>

Który film zdobędzie nagrodę? O tym przekonamy się już 12 września!

“Do czego prowadzi zakaz aborcji? Kiedy państwo nie chroni, a ściga” – debata po filmie “Salwador. Piekło kobiet”. Transmisja online

30 lat więzienia za poronienie, zakaz przerwania ciąży z gwałtu, stygmatyzacja. Brzmi jak piekło? To realia Salwadoru, gdzie aborcja jest zakazana i ścigana przez państwo. W tych realiach niesłusznie skazane kobiety szukają sprawiedliwości. Wspierają je ludzie z całego świata, wstrząśnięci tym barbarzyństwem.

Teodora del Carmen Vasquez to Salwadorka odbywająca karę 30 lat więzienia po tym, jak poroniła. Wyrokiem sądu musiała opuścić kilkuletniego syna i starszych rodziców. To właśnie jej historię śledzimy w filmie “Salwador. Piekło kobiet”.

Jak doszło do tak potwornej sytuacji i zwyrodnienia systemu? Do czego prowadzi niemal całkowity zakaz aborcji? Gdzie jest Polska na tej niebezpiecznej drodze i jak temu przeciwdziałać?

Zapraszamy na debatę po filmie. Porozmawiamy o ekstremizmie, mechanizmach opresji, ale też o harcie ducha, siostrzeństwie i sile solidarności.

Naszymi gośćmi będą: Teodora del Carmen Vasquez – bohaterka filmu, Celina Escher – reżyserka obrazu “Salwador. Piekło kobiet” oraz Mikołaj Czerwiński – koordynator ds. równego traktowania w Amnesty Polska.

Spotkanie poprowadzi Karolina Domagalska – dziennikarka, działaczka na rzecz praw kobiet.

Debata będzie transmitowana na żywo na stronie głównej Amnesty Polska na Facebooku. Więcej o wydarzeniu>>>

Do zobaczenia w kinie i online!

Zatrzymajmy zbrodnie w Mjanmie

119942