Amnesty na Gdańsk Doc FF 2016 – Amnesty International

Amnesty na Gdańsk Doc FF 2016

Amnesty patronuje 14. edycji międzynarodowego festiwalu filmów dokumentalnych Gdańsk DocFilm Festival (Godność i Praca / Dignity & Work). Festiwal dbędzie się w dniach 23-26 czerwca w Gdańsku, w Europejskim Centrum Solidarności.

Do konkursu zgłoszonych zostało 330 filmów z 53 krajów, między innymi z USA, Ekwadoru, Kuby, Brazylii, Bangladeszu, Etiopii, Iranu czy Nowej Zelandii. Nie zabrakło jednak również silnej kinematografii europejskiej, między innymi produkcje włoskie, niemieckie, hiszpańskie, szwajcarskie czy skandynawskie.
Do konkursu 14.Gdańsk DocFilm Festival zakwalifikowało się 26 dokumentów, w tym 15 filmów zagranicznych, 9 filmów polskich, m.in. „K2.Dotknąć nieba” Elizy Kubarskiej, „Budzik” Piotra Małeckiego, „Mów mi Marianna” w reżyserii Karoliny Bielawskiej oraz 2 koprodukcje z udziałem polskich twórców.

W pokazach konkursowych biorą też udział trzy filmy  nominowane do Oscara w kategorii dokumentu : „Ostatni dzień wolności”/reż. Dee Hibbert-Jones, Nomi Talisman, USA/, „Chau przekracza granice”/reż. Courtney Marsh, USA, Wietnam/ oraz „Body Team 12”/ reż. David Darg, Liberia/. Pełna Lista filmów  dostępna jest na stronie internetowej festiwalu>>>

Przewodniczącym Jury tegorocznego festiwalu będzie Paweł Woldan, scenarzysta i reżyser filmów dokumentalnych, a towarzyszyć mu będą Magdalena Sendecka, dziennikarka i krytyk filmowy oraz Klaus Schmutzer, producent filmowy i telewizyjny.

Nagrodą główną w konkursie jest statuetka Brama Wolności oraz nagroda pieniężna ufundowana przez Prezydenta Miasta Gdańska Pawła Adamowicza. Jeden z twórców zostanie też uhonorowany Nagrodą Publiczności. Zgodnie z tradycją naszego festiwalu wybrane dokumenty otrzymają wyróżnienia specjalne, w tym nominacje dla młodych polskich twórców do Nagrody Młodego Kina, im. Jana Machulskiego /więcej informacji: www.janmachulski.pl/

Tegoroczny festiwal otworzy wielokrotny zwycięzca znaczących światowych festiwali, dokument nominowany do Oscara „W krainie karteli”. Matthew Heineman dokumentuje historię grup samoobrony, tzw. Autodefensas – w meksykańskim stanie Michoacán, które w obliczu korupcji i kompletnej indolencji władz podjęły na własną rękę walkę z narkotykowymi kartelami.

Gdańsk DocFilm Festiwal daje widzom szansę aktywnego uczestnictwa w inspirujących spotkaniach z reżyserami polskimi i zagranicznymi. Podobnie będzie podczas tegorocznej edycji.

W historycznej Sali BHP Stoczni Gdańskiej przy ul. Doki 1 organizatorzy zaplanowali pokazy specjalne. Zobaczymy retrospektywę filmów wybitnego reżysera Krzysztofa Kieślowskiego. Odbędzie się także spotkanie z autorem zdjęć, Jackiem Petryckim, wieloletnim współpracownikiem Krzysztofa Kieślowskiego.