" /> Amnesty na Transatlantyku – Amnesty International

Amnesty na Transatlantyku

8 sierpnia rozpoczyna się święto światowego kina i muzyki na Festiwalu Transatlantyk w Poznaniu. Amnesty International patronuje jednej z sekcji filmowych "Konfrontacje" i zaprasza na wyjątkowe spotkania: 11 sierpnia po filmie "Strefa bez ognia" oraz 13 sierpnia po filmie "Rozważania o przemocy" z prof. Spivak.<br /> <br />

To już 4 edycja festiwalu, którego twórcą i dyrektorem jest Jan A. P. Kaczmarek, kompozytor, laureat Oscara. 8-14 sierpnia Poznań stanie się stolicą wybitnego kina i muzyki. Każdy będzie mógł znaleźć coś dla siebie. Organizatorzy zapewniają filmowe doznania od dzieł kina klasy B po możliwość zobaczenia największych hitów kina w kinie samochodowym, a nawet “łóżkowym”. Nie zabraknie warsztatów, paneli i spotkań na najróżniejsze tematy dotyczące kina, muzyki i fotografii. Odbędą się również konkursy muzyki filmowej.
Sekcja filmowa “Konfrontacje”, której patronuje Amnesty International, porusza tematykę łamania praw człowieka. Przede wszystkim prezentowane filmy poruszają społeczne problemy i ludzkie tragedie związane z toczącymi się konfliktami zbrojnymi, przemocą i dyskryminacją. Przed seansami filmów prezentowanych w ramach sekcji spotkać będzie można aktywistów i aktywistki Amnesty International i podpisać się pod petycjami związanymi z kampaniami “Stop Torturom” i “S.O.S. Europo!”.
11 sierpnia pokazany zostanie film “Strefa bez ognia” (ang. “No fire zone: The killing fields of Sri Lanka”) o zbrodniach dokonanych podczas konfliktu na Sri Lance. Po filmie odbędzie się spotkanie z reżyserem, Callumem Macrae. O filmie i o problemie rozliczenia zbrodni wojennych  we współczesnym świecie porozmawia z nim Weronika Rokicka, koordynatorka kampanii Amnesty International.
13 sierpnia natomiast po filmie “Rozważania o przemocy” (ang. “Concerning violance”) odbędzie się spotkanie z profesor Gayatri Chakravorty Spivak oraz reżyserem obrazu Göranem Hugo Olssonem. Prof. Spivak z Columbia University swoje życie poświęciła działaniom antykolonialnym i zgłębianiu zagadnień związanych z rozwojem imperializmu i globalizacji. Jest także autorką licznych publikacji poświęconych tym problemom. Natomiast film “Rozważania o przemocy” powstał na podstawie manifestu antykolonialnego pisarza Frantza Fanona z 1962 r. Dzięki archiwalnym materiałom filmowym z lat 60. i 70. z Afryki film uświadamia widza o negatywnych konsekwencjach kolonializmu i neokolonializmu – przemocy i dyskryminacji.

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity

Powiązany temat

„Lex Woś” − poselski projekt ustawy o transparentności finansowania organizacji pozarządowych − uwagi organizacji pozarządowych