Amnesty z kampanią Broń pod kontrolą w Kostrzynie n. Odrą i w Katowicach – Amnesty International

Amnesty z kampanią Broń pod kontrolą w Kostrzynie n. Odrą i w Katowicach

Amnesty International przyjeżdża ze swoją letnią akcją na kolejne festiwale. Jednocześnie działaczy organizacji będzie można zobaczyć na Przystanku Woodstock (2-4 sierpnia) i na Off Festival (3-5 sierpnia). Na obu festiwalach Amnesty International będzie promować akcję Broń pod Kontrolą.

27 lipca zakończyła się w Nowym Jorku Konferencja ONZ, na której miano ustalić treść Traktatu o Handlu Bronią. Traktat ma przyczynić się do powstrzymania transferu broni w miejsca, gdzie broń ta mogłaby być wykorzystana do popełniania poważnych naruszeń praw człowieka i międzynarodowego prawa humanitarnego, tak jak obecnie ma to miejsce w Syrii. Niestety, pomimo poparcia tekstu Traktatu przez większość państw, Chiny, Rosja i Stany Zjednoczone odroczyły jego uchwalenie. Kolejna szansa na ustalenie ostatecznego tekstu Traktatu pojawi się podczas Zgromadzenia Ogólnego ONZ w październiku 2012 r.

– Traktat o Handlu Bronią ma szansę ograniczyć liczbę ofiar niekontrolowanego handlu bronią – mówi Elena Zacharenko, koordynatorka kampanii Broń pod Kontrolą w Amnesty International. – Walczymy o efektywny traktat już od wielu lat, dlatego teraz, gdy jego uchwalenie jest tak blisko, nadal zbieramy podpisy za jego przyjęciem. Każdy gość festiwalu będzie miał okazję poprzeć Traktat i przy okazji pomóc osobom, których prawa zostały złamane w Syrii, na Sri Lance i w Kolumbii. We wszystkich tych krajach niekontrolowany handel bronią przyczynił się do poważnych naruszeń praw człowieka – dodaje Elena Zacharenko.

W apelu do władz Syrii będzie można wziąć w obronę cywilów, którzy cierpią z powodu bezwzględnych represji władz Syrii i toczącego się konfliktu zbrojnego. W sprawie konfliktu na Sri Lance apel o powołanie organu, który zbada zbrodnie popełnione podczas niedawno zakończonego krwawego konfliktu, skierowany będzie do Sekretarza Generalnego ONZ. Petycja w sprawie Kolumbii weźmie w obronę Pokojową Społeczność San José de Apartadó, by władze tego kraju zapewniły jej członkom bezpieczeństwo podczas toczącego się w tym kraju konfliktu między siłami rządowymi a organizacjami zbrojnymi.

Działacze i działaczki organizacji na czas festiwalu przygotowali również specjalną akcję z wykorzystaniem laserowych znaczników i rzutników oraz wystawę fotografii z całego świata – od Jemenu, przez Brazylię, po Grecję – poświęconych nadużyciom praw człowieka z wykorzystaniem broni. Na znak zaangażowania w akcję chętni dostaną też banany, handel tymi owocami jest w świetle prawa międzynarodowego paradoksalnie bardziej uregulowany niż handel bronią. Na Przystanku Woodstock nie zabraknie też największej atrakcji letniej akcji – busa Amnesty specjalnie ozdobionego kreacjami kampanii Broń pod Kontrolą.

Wsparcie techniczne na letniej akcji Amnesty International zapewnia Plus. Dzięki temu każdy gość festiwalu Przystanek Woodstock będzie mógł podpisać petycję elektronicznie – na przenośnych komputerach z dostępem do Internetu.

Do tej pory Amnesty International odwiedziła ze swoją akcją: Life Festival w Oświęcimiu, Open-er Festival w Gdynii, Seven Festival Music & More w Węgorzewie i Impact Festival w Warszawie. Po Przystanku Woodstock i Off Festival ostatnim miejscem akcji będzie Ostróda Reggae Festival.

Więcej o kampanii Broń pod Kontrolą można się dowiedzieć na stronie amnesty.org.pl/bron-pod-kontrola

Zatrzymajmy zbrodnie w Mjanmie

Powiązany temat

Polska: „Przyjechaliśmy tu, nie chcieli nas wpuścić”. Romowie z Ukrainy traktowani jak niechciani uchodźcy