Amnesty z przesłaniem wolności na Pol’and’Rock Festival

Ostatniego dnia 24. Pol’and’Rock Festival odbyła się szczególna akcja angażująca festiwalową publiczność. Podczas wieczornego koncertu Alpha Blondy pod Dużą Sceną rozwinięta została kilkudziesięciometrowa flaga z napisem FREEDOM.

Akcję zainicjowała polska sekcja Amnesty International, by zwrócić uwagę na stopniowe ograniczanie wolności słowa i prawa do pokojowego protestu w Polsce.

Pol’and’Rock Festival 2018, Kostrzyn nad Odrą, 5 sierpnia 2018. Copyright Stanisław Wadas.

Akcja na Pol’and’Rock to nie przypadek. Festiwal od lat kojarzony jest jako święto wolności, które gromadzi tysiące osób.

„Dla każdego z nas wolność znaczy coś innego, ale znaczy równie wiele. To właśnie chcieliśmy zamanifestować” – powiedziała Draginja Nadaždin, dyrektorka stowarzyszenia Amnesty International w Polsce.

O przypadkach naruszeń prawa do pokojowego demonstrowania swoich poglądów w Polsce Amnesty International pisze w tegorocznym raporcie Moc Ulicy.

„W raporcie mówimy między innymi o osobach, które spotkały szczególne represje, zatrzymania, zarzuty karne, inwigilacja. Niestety z naszych obserwacji wynika, że nie są to odosobnione przypadki. Dla przykładu, w ubiegłym roku do Sądu Rejonowego dla Warszawy-Śródmieście trafiły 632 sprawy przeciwko uczestnikom zgromadzeń za naruszenie prawa o zgromadzeniach. Według danych z roku 2016, do tego sądu nie trafiła żadna z takich spraw” – podkreśliła Draginja Nadaždin.

„Dlatego tym ważniejsze, byśmy byli razem. Działając razem mamy moc by zmieniać świat” – dodała.

Stań w obronie wolności! Podpisz petycję wzywającą do zagwarantowania przynależnych nam praw!

Zdjęcie w nagłówku. Pol’and’Rock Festival 2018, Kostrzyn nad Odrą, 5 sierpnia 2018. Copyright Igor Kohutnicki.
20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Pokojowa demonstracja to nie przestępstwo!