Andrzej Poczobut ponownie aresztowany – Amnesty International

Andrzej Poczobut ponownie aresztowany

Korespondent "Gazety Wyborczej" i działacz nieuznawanego przez władze w Mińsku Związku Polaków na Białorusi (ZPB) Andrzej Poczobut został wczoraj ponownie aresztowany pod zarzutem zniesławienia Aleksandra Łukaszenki. W zeszłym roku skazany został na trzy lata pozbawienia wolności w zawieszeniu na dwa lata pod tym samym zarzutem. Amnesty International uznała go wtedy za więźnia sumienia, a Salil Shetty, sekretarz generalny AI, wzywał do jego natychmiastowego uwolnienia.

ap

Marfa Rabkowa musi być wolna!

Powiązany temat

Armenia/Azerbejdżan: Konflikt o Górski Karabach przyczyną wieloletniego cierpienia osób starszych – nowe raporty

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity