ANTI-FLAG wznosi toast za wolność dla Pussy Riot – Amnesty International

ANTI-FLAG wznosi toast za wolność dla Pussy Riot

Ikony punk rocka Anti-Flag połączyły siły z Staages Music i Art for Amnesty i przygotowały elektryzującą wersję "Toast to freedom", piosenki napisanej dla uczczenia 50-lecia Amnesty International. Utwór - zainspirowany uwięzieniem członkiń punkowej kapeli Pussy Riot - trafi do sprzedaży w Europie i na świecie 8 lutego (USA i Kanada - 12 lutego) za pośrednictwem iTunes Store i wszystkich wiodących DSP. Wpływy przekazane zostaną Amnesty International.

380177_381213658584393_581476114_nGeneza utworu sięga lipca 2012 roku i koncertu Anti-Flag w Berlinie dla członkiń Pussy Riot – Nadieżdy Tolokonnikowej, Marii Aliochiny i Jekateriny Samucewicz. Wśród publiczności był doświadczony przedsiębiorca i działacz z branży muzycznej Wilms Jochen. W 2011 roku on i jego przyjaciel Bill Shipsey stworzyli i nagrali “Toast to Freedom”, piosenkę wykonaną przez wiele znanych gwiazd. Od tamtej pory ich pomysł stał się światowym fenomenem. Rozmaici artyści zaczęli nagrywać własne, unikalne interpretacje tej piosenki.

Anti-Flag szybko zgodził się stworzyć swoją wersję toastu za wolność. Niecałe trzy miesiące później zespół z Pittsburgha znalazł się w berlińskim Hansa Studio. Przybyli również znakomici goście specjalni: gitarzysta Billy’ego Talenta Ian D’Sa, Bernd Kurtze (z kultowego punkowego zespołu z Berlina, Beatsteaks) i zespół Donots.

Razem z producentem przedsięwzięcia Jochenem Wilmsem Anti-Flag i spółka i tak przeszliby do historii nagrywając kawałek w Hansa Studio. Dodatkowo jednak do nagrania zastosowano te same mikrofony, na których David Bowie i Briana Eno nagrywali “Heroes” w 1977 roku. Efektem prac jest najbardziej intensywna i radosna z dotychczasowych wersji “Toast to Freedom”, która zelektryzuje słuchaczy na całym świecie.

Aktualne informacje o projekcie “Toast to Freedom”: http://toasttofreedom.org.

Zobacz teaser o powstaniu piosenki:

Żądaj dostępu do aborcji w Polsce!

Powiązany temat

Turcja: Sprawiedliwość zwycięża – wyroki skazujące czterech obrońców praw człowieka uchylone

Powiązany temat

Maraton Pisania Listów 2022 w obronie prawa do pokojowego protestu – rusza największa na świecie akcja na rzecz praw człowieka