Apel do Prezydenta RP: Prawo o zgromadzeniach – Amnesty International

Apel do Prezydenta RP: Prawo o zgromadzeniach

194 organizacje społeczne z całej Polski apelują do Prezydenta RP o skorzystanie z prawa weta wobec uchwalonej 13 grudnia przez Sejm nowelizacji ustawy Prawo o zgromadzeniach, jako ustawy która godzi bezpośrednio w zasady wolności zgromadzeń i równości obywateli wobec prawa wyrażone w art. 57 i 32 Konstytucji, a także ratyfikowane przez Polskę akta prawa międzynarodowego: Konwencję o ochronie praw człowieka i podstawowych wolności, Międzynarodowy Pakt Praw Politycznych i Obywatelskich oraz Kartę Praw Podstawowych UE.

Treść listu poniżej.

Pokojowa demonstracja to nie przestępstwo!

Powiązany temat

Armenia/Azerbejdżan: Konflikt o Górski Karabach przyczyną wieloletniego cierpienia osób starszych – nowe raporty

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity