Apel o dostęp organizacji praw człowieka do Strefy Gazy – Amnesty International

Apel o dostęp organizacji praw człowieka do Strefy Gazy

Wznowienie izraelskich nalotów i ataków rakietowych z Gazy podkreśla pilną potrzebę umożliwienia organizacjom chroniącym prawa człowieka natychmiastowego dostępu do monitorowania sytuacji, apeluje Amnesty International.<br /> <br />

Od początku operacji wojskowej Izraela 8 lipca 2014 roku w Strefie Gazy, władze izraelskie odrzucają ponawiane wnioski Amnesty International o dostęp do Gazy przez Erez, przejście kontrolowane przez Izrael. Organizacja zwróciła także z wnioskiem do władz egipskich, którzy do tej pory nie wyraziły zgody na przekroczenie granicy.
– Dostęp do Strefy Gazy jest konieczny. Tracimy cenny czas.  Organizacje chroniące  prawa człowieka muszą mieć możliwość badania zarzutów o zbrodnie wojenne – powiedziała Anne Fitzgerald, dyrektorka Amnesty International ds. badań i reagowania kryzysowego.
Amnesty International i Human Rights Watch wydały wspólne oświadczenie wzywające władze izraelskie do natychmiastowego umożliwienia organizacjom chroniącym prawa człowieka dostępu do Gazy.
Pełna treść stanowiska po angielsku dostępna w pliku poniżej.

Gaza, 30 lipca 2014, fot. OLIVER WEIKEN/EPA

Powiązany temat

Iran: Społeczność międzynarodowa musi pilnie podjąć odpowiednie kroki w obliczu brutalnego tłumienia demonstracji po śmierci Mahsy Amini

Powiązany temat

Iran/Turcja: Uciekający z Afganistanu uchodźcy ostrzeliwani i bezprawnie zawracani na granicach

Powiązany temat

“Nie odbierzecie nam wspomnień” najlepszym filmem o prawach człowieka na festiwalu Millennium Docs Against Gravity!