Apel w sprawie zapewnienia wolności do wyrażania własnych poglądów – Amnesty International

Apel w sprawie zapewnienia wolności do wyrażania własnych poglądów

Amnesty International w ramach europejskiej kampanii na rzecz przeciwdziałania dyskryminacji rozpoczyna akcję, której celem jest zagwarantowanie przez wszystkie państwa starego kontynentu wolności do wyrażania własnych poglądów oraz do organizowania pokojowych zgromadzeń i uczestnictwa w nich lesbijkom, gejom, osobom biseksualnym i transpłciowym (LGBT).

Obecnie w Europie lesbijki, geje, osoby biseksualne i transpłciowe są nadal dyskryminowani w życiu codziennym, ale również pozbawieni możliwości swobodnego wyrażania własnych poglądów. Wyrazem tego jest stwarzanie przez władze trudności przy organizacji Parad Równości. Amnesty International wzywa zatem rządy państw Europy do zagwarantowania lesbijkom, gejom, osobom biseksualnym i transpłciowym wszystkich ich praw, a w szczególności do zapewnienia wolności do wyrażania poglądów i do organizowania pokojowych zgromadzeń i uczestnictwa w nich.

Dołącz się do apelu i podpisz petycję na stronie:

Więcej informacji na temat kampanii znajduje się na stronie więcej informacji na stronie:

www.fightdiscrimination.eu

Żądaj dostępu do aborcji w Polsce!

Powiązany temat

Maraton Pisania Listów 2022 w obronie prawa do pokojowego protestu – rusza największa na świecie akcja na rzecz praw człowieka

Powiązany temat

Dziennikarze i niezależni obserwatorzy uciszani by świat nie dowiedział się o protestach w Rosji – nowy raport