Argentyna: historyczny krok w stronę dekryminalizacji aborcji

Izba niższa argentyńskiego parlamentu przyjęła ustawę dekryminalizującą aborcję. To historyczny krok w walce o prawa kobiet i przeciwko zinstytucjonalizowanej przemocy wobec kobiet w Argentynie i w regionie.

Cieszymy się z tego pierwszego kroku w stronę dekryminalizacji aborcji. Nowe prawo wreszcie przerwie zamknięty krąg, w którym tkwiły kobiety: musiały ryzykować swoje życie i zdrowie, a jednocześnie groziło im więzienie za przerwanie ciąży. Uznawanie aborcji za przestępstwo jest niezgodne w prawem międzynarodowym

– powiedziała Mariela Belski, dyrektorka Amnesty International Argentyna.

Zgodnie z obowiązującym obecnie prawem aborcja jest dostępna w Argentynie tylko, jeśli życie lub zdrowie kobiety jest zagrożone lub jeśli ciąża jest wynikiem gwałtu. Nowe prawo przewiduje całkowitą dekryminalizację i możliwość przerwania ciąży bez względu na powód do 14 tygodnia ciąży.

„Dzisiaj Argentyna jest bliżej poszanowania praw człowieka kobiet i dziewcząt. To kamień milowy dla całego kontynentu, na którym restrykcyjne prawo aborcyjne na przestrzeni lat doprowadziło do śmierci i cierpienia milionów kobiet” – przypomniała Erika Guevara Rosas, dyrektorka Amnesty International ds. Ameryk.

Ustawa przyjęta dziś przez izbę niższą parlamentu teraz będzie procedowana przez Senat. Amnesty wzywa Senatorów i Senatorki do głosowania za poszanowaniem praw kobiet i zgodnie ze zobowiązaniami w tym zakresie zapisanymi w konstytucji oraz w prawie międzynarodowym.

Zdjęcie: Protest argentyńskich kobiet przeciwko przemocy wobec kobiet, 3 czerwca 2017. Copyright Demian Marchi / Amnistía Internacional Argentina.
20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Nie dla zaostrzania prawa aborcyjnego!