Argentyna straciła historyczną szansę na legalizację aborcji

Argentyński Senat zagłosował przeciwko projektowi ustawy, który dawałby możliwość przerwania ciąży bez względu na powód, mimo że na ulice wyszło około miliona kobiet manifestujących poparcie dla zmiany.

Aborcje wykonywane w podziemiu w niebezpiecznych warunkach są główną przyczyną umieralności kobiet w ciąży w Argentynie. Na przestrzeni ostatnich 30 lat 3 tysiące kobiet straciły życie w ten sposób, a ponad 49 tysięcy straciło zdrowie i naraziło swoje życie. Mimo to argentyński Senat odrzucił ustawę, która miała na celu odejście od prawie całkowitego zakazu aborcji, który obecnie obowiązuje w tym kraju. Wcześnie ustawę poparła izba niższa parlamentu, a prezydent zadeklarował, że jej nie zawetuje.

Senatorowie odwrócili się plecami do setek tysięcy kobiet, które walczą o swoje prawa seksualne i reprodukcyjne. Głosujący przeciwko godzą się na istnienie systemu, który sprawia, że kobiety ryzykują zdrowie i życie poddając się niebezpiecznym zabiegom w podziemiu

– powiedziała Mariela Belski, dyrektorka Amnesty International Argentyna.

W tym momencie aborcja jest w Argentynie legalna tylko w przypadku zagrożenia życia kobiety i jeśli ciąża jest wynikiem gwałtu, jednak w praktyce trudno wyegzekwować dostęp nawet w tych sytuacjach. Parlament może zająć się kolejnym projektem ustawy liberalizującej prawo najwcześniej w przyszłym roku.

Zdjęcie w nagłówku: demonstracja w Buenos Aires, przed głosowaniem w Senacie, 8 sieprnia 2018. Copyright: Amnesty International Argentina / Demian Marchi
20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Nie dla zaostrzania prawa aborcyjnego!