Asia Bibi jest już bezpieczna, ale Pakistan musi nadal uchylić prawo o bluźnierstwie

W odpowiedzi na doniesienia, że Asia Bibi, pakistańska chrześcijanka, która uniknęła w zeszłym roku kary śmierci, opuściła Pakistan i przybyła do Kanady, Omar Waraich, Zastępca Dyrektora Amnesty International ds. Azji Południowej, powiedział:

“Jeśli ta informacja jest prawdziwa, to wielka ulga, że Asi Bibi i jej rodzina są bezpieczni. Asi nigdy nie powinna zostać pozbawiona wolności, to po pierwsze, a co dopiero stanąć w obliczu kary śmierci. To, że nawet po uniewinnieniu, wciąż musiała znosić ciągłe groźby pozbawienia jej życia, tylko pogłębia niesprawiedliwość. Ta sprawa ilustruje zagrożenie jakie niesie ze sobą pakistańskie prawo o bluźnierstwie i jak pilna jest potrzeba jego uchylenia”.

Tło
Asia Bibi jest rolniczka wyznania chrześcijańskiego, która została skazana za bluźnierstwo w 2010 r. Po trwającej osiem lat gehennie, pakistański Sąd Najwyższy uniewinnił ją od zarzutów i zwolnił z więzienia w październiku 2018r. Pakistański rząd zażądał wtedy, by Sąd Najwyższy rozważył „ponowny wniosek” w jej sprawie. 29 stycznia 2019 Sąd najwyższy odrzuciła „ponowny wniosek” i podtrzymał uniewinnienie. Po rozstrzygnięciach Sądu Najwyższego, Asia Bibi otrzymywała groźby pozbawienia jej życia ze strony ekstremistów w Pakistanie.

Pakistańskie prawo o bluźnierstwie jest szerokie, niejasne i represyjne. Jest w nieproporcjonalny sposób nakierowane na mniejszości religijne i wykorzystywane do preparowania fałszywych oskarżeń dla celów prywatnych wendet.

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie