Autostopem do granicy wolności – Amnesty International

Autostopem do granicy wolności

6 marca z Placu Dam w Amsterdamie wystartowała akcja autostopowa o nazwie „Can I Get A Right-”. Uczestniczący w niej studenci zamierzają dotrzeć autostopem do granicy Białorusi, aby publicznie wyrazić swoją obawę w związku z sytuacją praw człowieka na Białorusi. Podczas dziesięciodniowego objazdu odbędzie szereg akcji publicznych w różnych miastach Europy, w tym również w stolicach: w Amsterdamie, Berlinie i Warszawie. Akcja zakończy się 16 marca, na 3 dni przed wyborami na Białorusi.

W ciągu ostatnich kilku lat sytuacja praw człowieka na Białorusi pogorszyła się. Krytyczne głosy ze strony opozycji, dziennikarzy i organizacji społecznych były tłumione poprzez zatrzymania, zastraszanie i ograniczanie wolności wypowiedzi. Gwałtownie wzrasta liczba więźniów sumienia. Warunki w więzieniach są okropne, a kara śmierci wciąż jest wykonywana.

W związku ze zbliżającymi się wyborami represje jeszcze bardziej się nasiliły. W ten sposób wywierany jest również nacisk na zwykłych obywateli, którzy chcieliby skorzystać ze zbliżających się wyborów i wyrazić swoje niezadowolenie z „wybranej” władzy. W przeddzień wyborów, w dniach pomiędzy 6 i 16 marca przemieszczający się autostopem studenci z całej Europy, będą rozprowadzać alternatywne karty do głosowania w których będą prosić ludzi o oddanie głosu na rzecz poprawy sytuacji praw człowieka na Białorusi.

Akcja autostopowa „Can I Get A Right-”, jest inicjatywą studenckich grup Amnesty International z Amsterdamu. Poprzez tę akcję studenci chcą dać wyraz swojej solidarności przede wszystkim z młodymi ludźmi z Białorusi. Dlatego też członkowie grup studenckich Amnesty International z Holandii, Niemiec, Polski i innych krajów zorganizują wspólną manifestację 16 marca w Białymstoku – mieście położonym niedaleko granicy z Białorusią. 16. dzień każdego miesiąca jest obchodzony jako międzynarodowy dniem solidarności z „zaginionymi” liderami opozycji i dziennikarzami na Białorusi.

W Polsce odbędą się dwie akcje:

Warszawa: 13 marca, godzina 15.00 Metro Centrum, 16.15 ul. Chmielna koło kina Atlantic, 17.15 brama UW ul. Krakowskie Przedmieście.

Białystok: 16 marca Ratusz ul. Rynek Kościuszki 10: godzina 15.00 – zapalenie wielkiej świecy, godz. 17.00 – przekazanie głosów na rzecz wolności wypowiedzi na Białorusi na ręce organizacji białoruskich

Strona internetowa akcji: www.canigetaright.org

To jest możliwe! Możesz wyruszyć z nami autostopem bądź dołączyć do organizowanej przez nas akcji publicznej. A jeśli mieszkasz w miejscowości na drodze naszego objazdu możesz przenocować kilkoro z nas. Jeśli nie masz z kim się wybrać napisz do nas – może kogoś Ci znajdziemy!

Napisz w języku angielskim na adres: info@canigetaright.org i prześlij formularz

Informacje na temat sytuacji praw człowieka na Białorusi [to jest link do informacji, które są w pliku Białoruś.doc]

"Raport Roczny 2005 Amnesty International, fragment nt na temat Białorusi"

" Raport AI "Suppressing the last voices of peaceful dissent "

"Dokumenty AI na temat sytuacji praw czlowieka na Bialorusi (w języku angielskim)"

NAPISZ LIST DO PREZYDENTA ŁUKASZENKI W SPRAWIE -ZAGINIĘĆ- CZTERECH OPOZYCJONISTÓW BIAŁORUSKICH

Respublika Belarus
220016 g. Minsk
ul. Karla Marksa, 38
Administratsia Prezidenta
Respubliki Belarus
Prezidentu Lukashenka A.H.

Akcja autostopowa „Can I Get A Right-”, jest inicjatywą studenckich grup Amnesty International z Amsterdamu. Poprzez tę akcję studenci chcą dać wyraz swojej solidarności  przede wszystkim z młodymi ludźmi z Białorusi. Dlatego też członkowie grup studenckich Amnesty International z Holandii, Niemiec, Polski i innych krajów zorganizują wspólną manifestację 16 marca na granicy z Białorusią w Białymstoku. 16. dzień każdego miesiąca jest obchodzony jako międzynarodowy dniem solidarności z „zaginionymi” liderami opozycji i dziennikarzami na Białorusi.

W Polsce odbędą się dwie akcje:

Strona internetowa akcji: www.canigetaright.org