Bangladesz: Amnesty International żąda niezależnego śledztwa – Amnesty International

Bangladesz: Amnesty International żąda niezależnego śledztwa

AI Index: ASA 13/016/2002/s
News Service No: 196/02
-Śledztwo powinno być natychmiastowe, uczciwe i przeprowadzone przez niezależny organ- – oświadczyła Amnesty International.

Tło wydarzeń

Prawie 2 tygodnie po rozpoczęciu w dniu 17 X wojskowej -Operacji Czyste Serce- przeciwko zbrodniom, rząd Bangladeszu potwierdził śmierć 12 osób w aresztach wojskowych i obiecał przeprowadzić dochodzenie.

Żołnierze prowadzący obławy w całym kraju zatrzymali prawie 3500 osób i odzyskali ponad 500 sztuk broni. Władze Bangladeszu oświadczyły, że armia została rozmieszczona tak, aby pomagać przy przywracaniu prawa i porządku w związku z rozszerzaniem się fali przestępstw po przejęciu władzy przez rząd premiera Beguma Khaleda Zia w październiku zeszłego roku.

Wśród zatrzymanych znajdują się członkowie różnych partii politycznych, w tym Nacjonalistycznej Partii Bangladeszu i głównej partii opozycji – Ligi Awami (Ligi Ludowej). Przetrzymywani są m.in. dwaj byli ministrowie i główni liderzy Ligi, Saber Hossain Chowdhury i Sheikh Fazul Karim Selim. Amnesty International podkreśla swoje zaniepokojenie z powodu ich zatrzymania.