Bezdomni i artyści zagrają razem w Polish Boom Band – Amnesty International

Bezdomni i artyści zagrają razem w Polish Boom Band

Amnesty International patronuje projektowi stworzenia zespołu muzycznego osób bezdomnych i profesjonalnych muzyków.

Projekt zakłada stworzenie 7 osobowego zespołu, który w czasie ok. dwóch miesięcy prób opracuje kilka aranżacji muzycznych wybranych utworów, znanych wykonawców zaproszonych do projektu. Ukoronowaniem projektu jest przeprowadzenie dwóch koncertów w Katowicach oraz w Lublinie. Jeśli materiał pozwoli oraz będzie taka wola ze strony muzyków nie wykluczona jest również krótka trasa koncertowa w największych miastach Polski.

Twórcy projektu, Tomasz Olesiński i Grzegorz Senderowicz, piszą o swoim pomyśle: “Choć przedsięwzięcie jest związane z muzyką to faktycznie celem projektu jest walka ze stereotypem człowieka bezdomnego utrwalonym przez media – człowieka przegranego, leniwego, który nie reprezentuje sobą nic wartościowego i nic takiego nie może dać społeczeństwu”.

Dlatego tak ważny jest udział artystów w przedsięwzięciu i skonfrontowanie ich z osobami wykluczonymi społecznie. Pozwoli to uświadomić innym, że wśród osób bezdomnych jest wiele utalentowanych osób.

Amnesty International wesprze koncerty przeprowadzeniem warsztatów na temat ubóstwa i praw człowieka.

W ramach projektu organizatorzy współpracują również z Towarzystwem Pomocy im. św. Brata Alberta obejmujące przedsięwzięcie patronatem. Partnerami są również instytucje kultury z Katowic i Lublina.

Więcej na temat projektu na stronie: www.polishboomband.pl

Oddaj głos na Polskę i Europę oparte na szacunku i równości!

Powiązany temat

Polska: „Przyjechaliśmy tu, nie chcieli nas wpuścić”. Romowie z Ukrainy traktowani jak niechciani uchodźcy

Powiązany temat

Rosja: Ponad 1300 demonstrantów zatrzymanych po ogłoszeniu poboru wojskowego