Bezpieczeństwo libijskich cywilów najważniejsze – Amnesty International

Bezpieczeństwo libijskich cywilów najważniejsze

Amnesty International wezwała dzisiaj wszystkie strony walk toczących się w Libii do ochrony praw ludności cywilnej i zabezpieczenia ich przed atakami. Apel został wystosowany w momencie, gdy siły Narodowej Rady Tymczasowej kontynuowały bitwę o kontrolę nad stolica Libii, Trypolisem.

¨To ważne, ale skrajnie niebezpieczne dni dla obywateli Libii. Wszystkie strony muszą uszanować prawa ludności cywilnej i upewnić się, że walki w Trypolisie i innych miejscach nie doprowadzą do represji,¨ powiedział Malcolm Smart, Dyrektor Amnesty International ds. Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej.

¨Siły Narodowej Rady Tymczasowej muszą upewnić się, że Saif al-Islam al-Kaddafi jest traktowany w sposób humanitarnie oraz zostanie bezzwłocznie przekazany Międzynarodowemu Trybunałowi Karnemu, aby stanąć przed sądem, tak jak pułkownik Kaddafi, jeżeli zostanie pojmany lub się podda.¨

Tłumaczyła Janina Wollny

Uratujmy rosyjską artystkę uwięzioną za antywojenny protest

Powiązany temat

“Nie odbierzecie nam wspomnień” najlepszym filmem o prawach człowieka na festiwalu Millennium Docs Against Gravity!

Powiązany temat

Armenia/Azerbejdżan: Konflikt o Górski Karabach przyczyną wieloletniego cierpienia osób starszych – nowe raporty

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity