Biegnij dla praw człowieka! – Amnesty International

Biegnij dla praw człowieka!

Amnesty International jest międzynarodową organizacją, która aktywnie staje w obronie praw człowieka w każdym zakątku świata. Naszym marzeniem jest, aby każda osoba mogła w pełni korzystać z praw zawartych w Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka. Badamy, działamy, bronimy i mobilizujemy innych, aby wspólnie zatrzymać naruszenia praw człowieka.
Chcemy stworzyć Drużynę Praw Człowieka – Drużynę Amnesty International, która pobiegnie w Maratonie Warszawskim. Pragniemy, żeby wysiłek naszej drużyny zachęcił Darczyńców do wsparcia finansowego idei innego Maratonu – Maratonu Pisania Listów. Co roku w grudniu, przez 24 godziny bez przerwy, organizujemy akcję pisania listów w obronie kilkunastu konkretnych osób, których prawa są łamane. Domagamy się zwolnienia więzionych za przekonania i zaprzestania prześladowań obrońców praw człowieka.
W zeszłym roku napisaliśmy ponad 100 tys. takich listów! Jak co roku zmagamy się z problemem jak zdobyć fundusze na zorganizowanie kolejnego Maratonu Pisania Listów – zakup znaczków, papieru, na działalność Amnesty. Chcemy stworzyć i promować drużynę Amnesty w Maratonie Warszawskim i w ten sposób zebrać potrzebne fundusze oraz rozpropagować nasz Maraton Pisania Listów. To ważna sprawa, która rzeczywiście wpływa na poprawę sytuacji więźniów sumienia – w 30% przypadków los więźniów sumienia poprawia się dzięki wysłanym listom. Także Ty jako zawodnik – Członek / Członkini Drużyny Amnesty International – będziesz mieć świadomość, że dzięki Twojemu wysiłkowi, zebraliśmy wsparcie finansowe potrzebne na uratowanie ludzkiego życia.
Idea biegania charytatywnego jest bardzo popularna na świecie. Co roku w Maratonie Londyńskim i Maratonie Nowojorskim biegacze wspierają swoim poświęceniem organizacje charytatywne. Zobacz jak to wygląda na świecie: http://www.virginlondonmarathon.com/raising-money/raising-money/run-charity/ Ty też możesz pomóc. Chcesz poświęcić swój wysiłek na rzecz praw człowieka-
Napisz lub zadzwoń:
Olimpia Bielecka
olimpia.bielecka@amnesty.org.pl
tel: 504049966
www.amnesty.org.pl
Twoja postawa ma znaczenie!