Birma: więźniowie polityczni trzymani w klatkach dla psów, bez wody – Amnesty International

Birma: więźniowie polityczni trzymani w klatkach dla psów, bez wody

Władze Birmy muszą podjąć natychmiastowe działania w celu zakończenia znęcania się nad 15 więźniami politycznymi w więzieniu Insein w Rangunie. Więźniom odmawia się wody, a część z nich trzymana jest w tzw. "klatkach dla psów".

Więźniowie rozpoczęli strajk głodowy 26 października w odpowiedzi na odmowę redukcji ich wyroków, co jest możliwe w przypadku zwykłych przestępców. Następnego dnia władze więzienia odmówiły protestującym wody pitnej, narażając ich na odwodnienie. Taka sytuacja trwała do co najmniej do 2 listopada.

Dwóch więźniów zostało wysłanych do szpitala we wtorek, a ośmiu wsadzono do klatek, zbudowanych, jak podają lokalne źródła, do przetrzymywania psów.

“Odmawianie więźniom wody pitnej w celu ukarania ich za wzięcie udziału w strajku jest czynem głęboko niehumanitarnym. Co więcej, traktując więźniów w ten sposób, władze Birmy łamią prawo międzynarodowe. Natychmiast muszą zapewnić im wystarczającą ilość wody pitnej i wypuścić więźniów z klatek dla psów,” powiedziała Donna Guest, z-ca dyrektora Amnesty International ds. Azji.

“Konieczne jest również przeprowadzenie niezależnego dochodzenia w sprawie doniesień o przetrzymywaniu niektórych więźniów w takich klatkach.”

Strajkującym odmówiono również wizyt, lekarstw, pożywienia i listów od rodzin.

“Klatki dla psów” w więzieniu Insein mają wymiary 3×2, są pozbawione okien i są dźwiękoszczelne. Nie ma tam węzła sanitarnego, łóżka ani nawet maty na podłodze.

W Birmie więźniowie polityczni są często skazywani na podstawie mglisto określonych przepisów prawnych, związanych głównie z bezpieczeństwem i porządkiem publicznym, co daje władzom bardzo szeroką możliwość interpretacji.

Warunki więzienne w Birmie dalece odbiegają od standardów międzynarodowych. Jedzenie, woda i opieka medyczna są niewystarczające; więźniowie polityczni są często trzymani z dala od rodzin; wielu padło ofiarą tortur i innych form złego traktowania, w tym długotrwałemu przetrzymywaniu w odosobnieniu.

Zaledwie ponad 300 więźniów politycznych zostało uwolnionych w tym roku, większość z zatrzymanych w ostatnich latach wciąż przebywa za kratkami.

NIE dla rozlewu krwi w Iranie

Powiązany temat

Ukraina: bezprawne przesiedlanie ludności cywilnej przez Rosję stanowi zbrodnię wojenną i może stanowić zbrodnię przeciwko ludzkości – nowe ustalenia Amnesty International

Powiązany temat

Tortury w tajnym więzieniu CIA w Starych Kiejkutach – Polacy, nic się nie stało!

Powiązany temat

Iran: Co najmniej 23 dzieci bezkarnie zabitych podczas brutalnego tłumienia młodzieżowych protestów