Bogusław Stanisławski, były prezes Amnesty International, odznaczony Orderem Odrodzenia Polski – Amnesty International

Amnesty International gratuluje Bogusławowi Stanisławskiemu za szczególne wyróżnienie otrzymane z rąk prezydenta Bronisława Komorowskiego, Komandorski Krzyż Orderu Odrodzenia Polski.
fot. Ilona Jędrasik

W czwartek, 15 września, prezydent odznaczył kilkudziesięciu przedstawicieli organizacji pozarządowych za zasługi na rzecz budowania społeczeństwa obywatelskiego. Oprócz wyróżnienia dla Bogusława Stanisławskiego wręczone zostały również Oficerskie Krzyże Orderu Odrodzenia Polski i Kawalerskie Krzyże Orderu Odrodzenia Polski. Wśród odznaczonych byli m.in. Nathalie Bolgert, Danuta Przywara, Alicja Pacewicz i Kuba Wygnański.

Bogusław Stanisławski był w latach 80. działaczem “Solidarności”, współpracował z demokratyczną opozycją na przełomie lat 80. i 90. Współtworzył ruch Amnesty International w Polsce. Szczególnie w latach 90. koordynował działaniom Amnesty International w Warszawie. W latach 1999-2001 był prezesem Zarządu Amnesty International. Obecnie jest Przewodniczącym Rady Fundacji Inna Przestrzeń.

Powiązany temat

Poszukujemy osoby na stanowisko: Specjalista_ka ds. digital fundraisingu

Powiązany temat

Polska: „Przyjechaliśmy tu, nie chcieli nas wpuścić”. Romowie z Ukrainy traktowani jak niechciani uchodźcy