Bohaterowie czy przemytnicy – kilka faktów o Proactiva Open Arms

W ciągu ostatniego tygodnia świat obiegła wiadomość o ponad 150 uchodźcach uwięzionych na środku Morza Śródziemnego. Przebywają na statku organizacji Proactiva Open Arms. W mediach i internecie oraz ze strony polityków przekazywane są fałszywe informacje o działalności Open Arms i jej działaczy. Kim są i czym się zajmują?

Jak powstała organizacja Proactiva Open Arms?

W 2015 roku świat obiegło zdjęcie Aylana Kurdiego, syryjskiego chłopca, który utonął podczas próby przepłynięcia Morza Śródziemnego. Jego ciało zostało wyrzucone na turecką plażę.

W tym samym roku swoją działalność rozpoczęła Proactivia Open Arms.

Open Arms to organizacja pozarządowa, non-profit, której misją jest zapewnienie ochrony osobom, które próbują pokonać drogę do Europy przez Morze Śródziemne. Specjalizuje się w operacjach poszukiwawczo – ratowniczych.

Kogo ratuje Open Arms?

Osoby, które znajdują się obecnie na pokładzie statku Open Arms uciekają przed wojną, prześladowaniami i ubóstwem. Mają prawo do zejścia ze statku w najbliższym, bezpiecznym porcie i złożenia wniosku o udzielenie ochrony. Zostały uratowane w dwóch turach 1 i 2 sierpnia na wodach międzynarodowych. W pierwszej turze w odległości 78 mil morskich od Libii a w drugiej w pobliżu maltańskiej strefy poszukiwawczo-ratowniczej. Wielu twierdzi, że doświadczyło ekstremalnych form przemocy podczas zatrzymania w Libii, niektórzy mają oparzenia trzeciego stopnia i rany postrzałowe. Co najmniej jeden mężczyzna twierdzi, że doznał obrażeń podczas ataku na ośrodek detencyjny w Tajurze w Trypolisie, który miał miejsce w zeszłym miesiącu.

Ile osób dotychczas uratowała ta organizacja?

59 706 osób uratowano podczas misji tej organizacji od września 2015 roku do lipca 2019.

32 573 osób uratowano u wybrzeży wyspy Lesbos (wschodnia część Morza Śródziemnego).

27 133 osób uratowano w centralnej części Morza Śródziemnego

Kto pracuje na statkach Open Arms?

W skład załóg statków wchodzą ratownicy, kapitanowie łodzi ratowniczych, lekarze, ratowniczki medyczne, pielęgniarki, kucharze i kucharki oraz pozostały personel.

Możliwe są rotacje pracujących na pokładzie ratowników. Wolontariusze zmieniają się co 15 dni, taki system umożliwia dbanie o ich stan fizyczny oraz emocjonalny. Na lądzie grupa psychologów, specjalizujących się w sytuacjach kryzysowych, wspiera ratowników na wszystkich etapach ich pracy, w tym po zakończeniu misji by zapobiec wystąpieniu zespołu stresu pourazowego. Aż 250 wolontariuszy – ratowników i ratowniczek – brało udział w misjach w ciągu ostatnich dwóch lat.

Spawacze, mechanicy, elektrycy, psycholodzy, osoby przygotowujące kampanie i zajmujące się wsparciem logistycznym i transportem są częścią zespołu Open Arms pracującą na lądzie.

Z czego finansowane są misje?

Organizacja utrzymuje się dzięki indywidualnym dotacjom.

Jak wygląda sytuacja w roku 2019 ?

W ostatnim czasie wzrosła liczba przypadków śmierci i zaginięć w centralnej części Morza Śródziemnego . 843 osoby zmarły na Morzu Śródziemnym od początku 2019 roku. Open Arms postawiła sobie za cel być obecną w miejscach, w których jest najbardziej potrzebna, patrolując morze, by zapobiec każdej potencjalnej utracie życia.