Boko Haram i terror w sercu Afryki – Amnesty International

Boko Haram i terror w sercu Afryki

Amnesty International patronuje książce Wolfganga Bauera "Porwane. Boko Haram i terror w sercu Afryki", przedstawiającej losy dziewcząt porwanych przez Boko Haram w Nigerii.

“Gdy z miejscowości Chibok uprowadzono dwieście siedemdziesiąt sześć dziewczyn, świat zwrócił uwagę na zbrodnie Boko Haram. Okazało się wówczas, że porwanych dziewcząt i kobiet jest o wiele więcej. Niektórym udało się uciec i to w ich świadectwa wsłuchuje się Bauer”, mówi Draginja Nadaždin, dyrektorka Amnesty International Polska.

O Boko Haram wiadomo mniej niż o reżimie Północnej Korei, choć to jedna z najbardziej okrutnych organizacji terrorystycznych na świecie, a na jej czele stoi znany z fanatyzmu Abubakar Shekau. Kierując się prawem szariatu, sekta walczy o utworzenie w Nigerii kalifatu, współpracuje z Al-Kaidą i przysięgła wierność Państwu Islamskiemu.

Gdy w kwietniu 2014 roku krzyczący „Allah Akbar” żołnierze Boko Haram porwali z internatu w niewielkim mieście Chibok 276 dziewcząt, miliony internautów, aktywiści, politycy, w tym Michelle Obama, zjednoczyli się pod hasłem #BringBackOurGirls.

Bauer dotarł do części dziewcząt, którym cudem udało się uciec z niewoli na bagnach Sambisy. Przerażone opowiedziały mu o koszmarze i przemocy pod sztandarem Koranu. Ich relacje dokumentują zbrodnie i dają wgląd w strukturę organizacji.

W ich słowach [autor] znajduje siłę i nadzieję, że porwane zostaną ocalone, przestępstwa i zbrodnie wojenne rozliczone, a ciała ekshumowane z masowych grobów. Stanie się tak, jeśli świat nie zapomni o kobietach w północnej Nigerii i będzie chciał zapobiec kolejnym zbrodniom.

Mówi Draginja Nadaždin.

Książka na stronie wydawnictwa Czarne>>

Nie dla poniżającej masowej detencji w polskich ośrodkach dla cudzoziemców!

Rosja: Ponad 1300 demonstrantów zatrzymanych po ogłoszeniu poboru wojskowego

Ukraina: Masowe groby w Izium to makabryczne świadectwo rosyjskiej agresji

Powiązany temat

Ukraina: zabezpieczanie dowodów rosyjskich zbrodni wojennych kluczowe podczas odbijania przez Ukrainę swojego terytorium