Brak spójnego systemu zwalczania przestępstw z nienawiści w Polsce – raport Amnesty International

Każdego roku setki ludzi w Polsce padają ofiarą przemocy fizycznej, nękania czy innych przestępstw z powodu ich cech lub przynależności do określonej mniejszości.

Polskie prawo zawiera przepisy nakazujące ściganie i karanie przestępstw z nienawiści motywowanych pochodzeniem rasowym, etnicznym, narodowym, wyznaniem lub bezwyznaniowością, ale jednocześnie nie zapewnia podobnej ochrony przed przestępstwami z nienawiści motywowanymi wiekiem, niepełnosprawnością, płcią, tożsamością płciową, orientacją seksualną i statusem społeczno-ekonomicznym.

Raport Dotknięci przez nienawiść, zapomniani przez prawo: brak spójnego systemu zwalczania przestępstw z nienawiści w Polsce pokazuje skutki tego dwutorowego, niespójnego podejścia do zwalczania przestępstw z nienawiści w Polsce.

Raport powstał w oparciu o historie konkretnych osób, które stały się ofiarami przestępstw z nienawiści. Główne wnioski i rekomendacje dla polskich władz, a także sam raport zostaną zaprezentowane podczas konferencji prasowej, na którą serdecznie zapraszamy.

Wśród prelegentów znajdują się:

• Draginija Nadażdin, Dyrektorka Amnesty International Polska
  • Marco Perolini, ekspert Amnesty International ds. dyskryminacji w Europie
  • Dariusz Paczkowski, artysta i działacz społeczny

17 września godz. 10:00
Austriackie Forum Kultury w Warszawie
ul. Próżna 7/9

Prosimy o potwierdzenie przybycia.

Więcej informacji:
Natalia Węgrzyn
Specjalistka ds. Mediów
e-mail: natalia.wegrzyn(at)amnesty.org.plTel.: 691 357 935

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Żądaj sprawiedliwości dla Elżbiety

Powiązany temat

Polska: Projekt zmiany ustawy dot. zapewnienia ochrony przed przemocą zmierza w dobrym kierunku, ale jest niewystarczający.