Brazylia: władze muszą podjąć działania aby uniknąć rzezi – Amnesty International

Index AI: AMR 19/009/2004

-Należy podjąć natychmiastowe działania w celu przywrócenia ładu i porządku w obu społecznościach i tym samym zapewnić bezpieczeństwo ludności cywilnej-  oświadczyło Amnesty International.

Gangi Vigário Geral i Parada de Lucas walczą ze sobą od ponad 20 lat. Zeszłej niedzieli grupa uzbrojonych mężczyzn z favela Parada de Lucas zajęła favela Vigário Geral, zmuszając tym samym wiele rodzin podejrzanych o związki z rywalizującym gangiem do opuszczenia swych domostw.

Setki ludzi zostało zmuszonych do porzucenia swych domostw i szukania schronienia w sąsiednich społecznościach, w tym grupa stu osób, które znalazły schronienie w crčche w favela Dique. Wczoraj na ulicach sąsiadujących z crčche
doszło do intensywnej wymiany ognia pomiędzy przemytnikami narkotyków a silnie uzbrojoną grupą policji.

-Wygląda na to, iż mimo swej obecności w okolicy policja Rio de Janeiro nie próbuje odzyskać panowania nad sytuacją w favela Vigário Geral i Parada de Lucas. Do działania nie skłania nawet fakt, iż obecne wydarzenia stanowią poważne zagrożenie dla bezpieczeństwa ludności cywilnej. Przyczyny nie podejmowania działań przez funkcjonariuszy policji pozostają niejasne- oświadczyło Amnesty International.

Amnesty International wzywa władze do udzielenia zapewnień, iż wszelkie działania w celu opanowania sytuacji i zaprowadzenia ładu i porządku zostaną podjęte mając na względzie poszanowanie praw człowieka i bezpieczeństwo ludności cywilnej.

Tło wydarzeń

Amnesty International od lat obserwuje sytuację w Vigário Geral. W roku 1993 w ataku przeprowadzonym przez policję zginęło 21 niewinnych cywili. Aby uzyskać więcej informacji na temat sytuacji w Rio de Janeiro proszę przeczytać raport: -Rio de Janeiro 2003: Candelária and Vigário Geral 10 years on- AMR 19/015/2003 (-Rio de Janeiro 2003: : Candelária i Vigário Geral po 10 latach-).