Brudne wojny – Amnesty International

Brudne wojny

Świat jest polem bitwy – to motto globalnej "wojny z terroryzmem" doprowadziło do naruszeń praw człowieka w operacjach tajnych służb, które nie miały do tej pory precedensu. Książka "Brudne wojny" jest przerażająca. Odkrywa przed nami świat działania tajnych służb, gdzie nikt z nas nie może czuć się bezpieczny. Tajne szwadrony śmierci, z nieograniczonymi środkami, pozostające poza cywilną kontrolą, drony – bezduszne maszyny odpowiedzialne za śmierć niewinnych osób, program brutalnych tortur więźniów w Guantanamo, a także w… Polsce? To tylko niektóre elementy machiny wojennej, która miała być dla nas ukryta. Jeremy Scahill, dziennikarz wojenny, z narażeniem życia przemierzył ogarnięte konfliktami zbrojnymi kraje, by dotrzeć do prawdy.
Książka jest pierwowzorem dla filmu dokumentalnego o tym samym tytule. Był nominowany do Oscara w 2013, zdobył główną nagrodę na festiwalu Sundance w 2013, został również nagrodzony na 29. Warszawskim Festiwalu Filmowym.