Bułgaria: Zapobiegliśmy ekstradycji do Turkmenistanu – Amnesty International

Bułgaria: Zapobiegliśmy ekstradycji do Turkmenistanu

EUR 15/002/2007
3 maja sąd apelacyjny w Varnie potwierdził orzeczenie sądu okręgowego w Varnie z 12 kwietnia, zgodnie z którym Annadurdy Khadzhiev nie powinien zostać poddany ekstradycji do Turkmenistanu.

Żona Annadurdy-ego Khadzhieva, Tadzhigul Begmedova, prezeska turkmeńskiej grupy Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka (THF), podziękowała sieci PA oraz dodała: -Wierzę, że presja międzynarodowa miała kluczowy wpływ na podjęcie decyzji o zaniechaniu procedur ekstradycyjnych wobec mojego męża-.

Annadurdy Khadzhiev, przywódca znajdującej się na emigracji turkmeńskiej partii opozycyjnej Watan (Ojczyzna), został zatrzymany przez bułgarskie władze w lutym, po tym, jak władze Turkmenistanu złożyły wniosek o ekstradycję. Amnesty International prowadziła kampanię przeciwko jego ekstradycji, ponieważ po powrocie do Turkmenistanu byłby poważnie narażony na tortury oraz aresztowanie w wyniku niesprawiedliwego procesy.