Była premier Ukrainy musi zostać zwolniona – Amnesty International

Była premier Ukrainy musi zostać zwolniona

Była premier Ukrainy skazana dzisiaj za nadużycie władzy musi zostać zwolniona, powiedziała Amnesty International.

Julia Tymoszenko została skazana przez sąd w Kijowie na siedem lat więzienia i trzyletni zakaz sprawowania stanowisk państwowych za podpisanie z Rosją w styczniu 2009 roku, opiewających na wiele milionów dolarów, kontraktów na dostarczanie energii, w czasie gdy zajmowała stanowisko premiera.

“Oskarżenie przeciwko Julii Tymoszenko jest umotywowane politycznie. Zarzuty, które zostały jej postawione, nie stanowią przestępstwa w świetle prawa międzynarodowego. To próba kryminalizacji decyzji, które podjęła podczas sprawowania urzędu” powiedział John Dalhuisen, zastępca Dyrektora Amnesty International ds. Europy i Azji Środkowej.

“Tego rodzaju decyzje polityczne powinny zostać ukarane przez wyborców, nie przez sądy. Skazanie jej na podstawie tych zarzutów jest niezgodne z prawem. Tymoszenko powinna zostać natychmiast zwolniona.”

Julia Tymoszenko, główny lider opozycji, była premierem od stycznia do września 2005 roku i ponownie od grudnia 2007 do marca 2010 roku.

Proces w sprawie o nadużycie przez nią władzy przy podpisywaniu kontraktu pomiędzy państwową firmą paliwową Naftogaz Ukrainy i rosyjskim gigantem energetycznym Gazprom trwał od czerwca.

W tamtym czasie Gazprom podniósł cenę gazu o czterdzieści procent, a Ukraina była pod presją wyjścia z impasu, aby móc zaspokoić narodowe potrzeby.

Tymoszenko zawarła umowę z prezydentem Rosji Władimirem Putinem, przez którą według prokuratury, państwo straciło 194,6 milionów dolarów.

Prokuratura twierdzi również, że decyzja nie została zatwierdzona przez Radę Ministrów.

“Proces przeciwko Julii Tymoszenko uwydatnia problemy systemowe w wymiarze sprawiedliwości na Ukrainie, a jego przebieg rzuca cień wątpliwości na niezależność sądownictwa” stwierdził John Dalhuisen.

W toku są kolejne dwa procesy przeciwko Julii Tymoszenko.

30 grudnia 2010 roku została ona oskarżona o nadużycie władzy za uzyskanie 180 milionów euro za sprzedaż japońskiej firmie kwot emisji gazów.

Ciążą na niej również zarzuty opóźnienia podpisania w grudniu 2009 roku zlecenia odprawy celnej tysiąca samochodów Opel Combo. To opóźnienie miało spowodować stratę 4,6 milionów dolarów z budżetu państwa.

“Julia Tymoszenko musi zostać uwolniona, a wszystkie zarzuty przeciwko niej wycofane” stwierdził John Dalhuisen.

Tłumaczyła Janina Wollny

Uratujmy rosyjską artystkę uwięzioną za antywojenny protest

Powiązany temat

Armenia/Azerbejdżan: Konflikt o Górski Karabach przyczyną wieloletniego cierpienia osób starszych – nowe raporty