Były więzień Guantanamo w Polsce – Amnesty International

Były więzień Guantanamo w Polsce

Ruhal Ahmed ma obecnie 28 lat, jest obywatelem brytyjskim. Mieszka w Tipton (dzielnica Birmingham). Jego rodzina pochodzi z Bangladeszu. Ukończył tam liceum, potem pracował na poczcie i w fabryce. W 2001 roku wspólnie z dwoma przyjaciółmi pojechał do Pakistanu na wesele. W oczekiwaniu na wesele, wyprawili się do Afganistanu. Wtedy zaczęły się walki między talibami a Sojuszem Północnym i granica między Pakistanem a Afganistanem została zamknięta. Przyjaciele trafili do niewoli Sojuszu Północnego, który następnie oddał ich (według Rhuhala – sprzedał za 35 tysięcy dolarów od osoby) Amerykanom. Byli więzieni najpierw w Kandaharze, a następnie przetransferowani do Guantanamo. Podczas pobytu w Guantanamo Rhuhal był przesłuchiwany ponad sto razy, był bity, trzymany w izolatce, a także zmuszany do długotrwałego słuchania bardzo głośnej muzyki. Ruhal Ahmed został oskarżony o wzięcie udziału w wiecu Osamy bin Ladena. Aby wydostać się z Guantanamo, podpisał, że się do tego przyznaje. Oskarżenie to nie było zgodne z prawdą, gdyż Rhuhal przebywał wtedy w Birmingham.
Historia -trójki z Tipton- jest tematem filmu Michael Winterbottoma -Droga do Guantanamo- z 2006 roku, dystrybuowanego również w Polsce.
Po swoim zwolnieniu, Rhuhal Ahmed zaangażował się w kampanię na rzecz zerwania z łamaniem praw człowieka w wojnie z terroryzmem. Był gościem sekcji Amnesty International w wielu krajach. Jego wizyta w Polsce łączy się z rozpoczęciem polskiego etapu kampanii -Stop torturom w wojnie z terroryzmem-. Amnesty International będzie wzywać w niej władze do przedstawienia wyników śledztwa nt. domniemanego istnienia w Polsce tajnego więzienia CIA, które toczy się od marca 2008 roku.
Rhuhal Ahmed spotka się z zainteresowanymi 2 kwietnia (czwartek) w Warszawie (Centrum Zielna – Zielna 37) o 18.00 oraz weźmie udział w happeningu 4 kwietnia (sobota) o 12.00 pod Kancelarią Premiera. Będzie również dostępny dla dziennikarzy. Zobacz wywiad z Ruhalem Zdjęcia do pobrania: